Pazarlás

2023.11.06. 11:25

Egyre kevesebb, de még mindig túl sok készétel végzi a hulladékgyűjtőkben

Fejenként 24 kilogrammnyi élelmiszert pazarolunk évente – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelméréséből. Bár soknak tűnik ez az adat, azt mindenképpen le kell szögezni, hogy 2006 óta huszonhét százalékkal kevesebb ételmaradék, zöldség, gyümölcs és pékáru kerül a kukába.

Walczer Patrik

Számos élelmiszer végzi a kukában

Gyermekkoromban megtanultam, hogy az étel nem játék, és hogy becsüljem meg mindazt, amit elém tesznek. Így akár a háromnapos bablevest is megettem, csak hogy ne kelljen kidobni. Persze, olykor még manapság is előfordul, hogy a kenyér megpenészedik, mielőtt az utolsó szelet is elfogyna, de tudatosan törekszem arra, hogy lehetőleg ne kerüljön elpazarolt élelmiszer a szemétbe.

A Nébih nemrégiben több mint ötszáz háztartás bevonásával végzett felmérést, melyből kiderül, hogy leggyakrabban továbbra is ételmaradékokat, zöldségeket, gyümölcsöket, illetve péksüteményeket dobunk a szemeteszsákokba. A hivatal a honlapján azt is közölte, hogy „Maradék nélkül” programjuk keretében uniós módszertant alkalmazva 2016 óta mérik a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségét és megoszlását. 

Az első adatok még fejenként 68 kilogrammnyi hulladékról szóltak, ez az érték azóta 12 százalékkal, 59,9 kilogrammra csökkent – legalábbis ez derül ki a 2022 őszi felmérés szerint. A tényleges pazarlás hét éve még 33,1 kilogramm volt fejenként, ez az érték azóta 27 százalékkal, 24 kilogrammra változott. Az okokra ugyan nem térnek ki, de vélhetően nagy szerepet játszik benne az árak emelkedése is.

A készételek vezetik a pazarláslistát

A Nébih felmérése rámutat, hogy hat év alatt mintegy 60 százalékkal csökkent a fejenkénti éves pazarlás a kenyér, a kifli, illetve a zsemle esetében. A készételek kapcsán 25 százalékos csökkenésről számolhattak be. A javuló eredmények ellenére azonban továbbra is a készételek vezetik a legnagyobb mértékben elpazarolt élelmiszerek toplistáját, ebből fejenként évente 10,06 kilogrammnyi végzi hulladékként, de sok friss zöldség és gyümölcs, pékáru, illetve tejtermék is szemétbe kerül. Egyébként a csökkenés eddigi ütemét tartva 2030-ra elérhetjük az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) fenntartható fejlődési célját, vagyis addigra felére csökkenne a fogyasztói élelmiszerpazarlás Magyarországon.

Egy dömösi olvasónktól megtudtuk, hogy korábban jellemzően egy kilogrammos kenyerek miatt tért be a pékségbe, újabban viszont inkább már a fél kilogrammos kiszerelésű változatokat keresi. Korábban előfordult, hogy csak a felét fogyasztotta el, és a kenyér felét ki kellett dobnia, most viszont már olyannyira drága lett számára ez az alapvető termék, hogy nem fér bele számára ekkora pazarlás. Ha egy adott nap mégis elfogy a fél kilogrammnyi kenyér, akkor még egyszer képes betérni a boltba.

Egy süttői férfi viszont a gyümölcsök esetében vált tudatosabbá. Például korábban, ha vett egyszerre 8-10 darab őszibarackot, akkor mindig volt legalább egy, mely megpenészedett és a komposztra, vagy a kukába került. Újabban viszont beéri alkalmanként 4-5 darabbal, és rendkívül ritka az, amikor elfogyasztás helyett a szemeteszsákban köt ki egy-egy darab gyümölcs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában