Árad a Duna

2023.12.27. 18:36

Homokzsákokkal védekeznek az árvíz ellen az esztergomi Prímás-szigeten +fotók

December 27-én, szerdán reggelre elérte a 600 centiméteres vízállást a Duna Esztergomnál, az áradó folyó már elöntötte a Prímás-sziget egyes részeit. A Szalma csárdánál homokzsákokból emeltek gátat, az ideiglenes védmű minden bizonnyal sikeresen ellenáll, ezáltal a víz nem tud betörni a Suzuki Arénához.

Az esztergomi Prímás-szigeten található Nagy Duna sétányt már napokkal ezelőtt, elővigyázatosság céljából lezárták a forgalom elől, így azóta átmenetileg csak a Lőrinc utcán keresztül lehet eljutni autóval a Prímás-szigetre, valamint a Mária Valéria hídra. December 25-én az önkormányzat az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) szakembereivel közösen lezárta a szigeten, a Szalma csárda közelében lévő átereszt, így meggátolták, hogy az átjárón keresztül befolyjon a víz a sziget mélyebben fekvő részeire, sportcsarnok körüli részeire.

A várakozásoknak megfelelően a vízszint karácsony másnapjára is tovább emelkedett. December 26-án a Rugby Club Hostelnél már elöntötte a Duna a Nagy Duna sétány egy kisebb szakaszát, igaz, akkor ott még nem volt szükség védekezésre. Kedden a Palkovics pad mögött, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium sporttelepénél már ellepte az utat a víz és a mögötte lévő ártéri erdőt, emellett az Erzsébet parki sétányon három kisebb szakaszon is víz borította a járdát. Még kedden felkerestük Szamárhegy városrészt, ahol láttuk, hogy a kerékpárút végénél egyes, a 11-es út és a vízpart közötti telkeken is keresztül folyik a Duna.

December 27-én, szerdán reggel már a 600 centiméteres szintet közelítette a vízállás, melyet délelőtt át is lépett a folyó. A Rugby Club Hotelnél, a Szalma csárda felőli oldalon az önkormányzat a vízügyi szakemberek segítségével homokzsákokból emelt gátat, így megelőzve azt, hogy a Gőzhajó utcáról bejusson a víz az arénához. Emellett többek között kerültek homokzsákok a Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola elé is, illetve a csatornafedelekre is, hogy a víz ne nyomja fel azokat.

A Palkovics padra már nem lehet eljutni száraz lábakkal, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium sporttelepén pedig jelenleg maximum vízifocizni lehetne. Továbbra is a víz az úr a Duna menti kerékpárút szamárhegyi részén is, de Esztergom külterületén, a 11-es út mentén, a teherkomp felé haladva egyre nagyobb területeket lepett el a Duna.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában