Tetőzés előtt

2023.12.27. 11:32

Árad a Duna, folyóvá duzzadt az esztergomi kis patak - helyszíni videó és fotók

Egyre nagyobb területet foglal el a víz a Duna parti településeken. A folyó a korábban jelzettnél egy nappal később tetőzik Esztergomnál.

Kemma.hu

Az Esztergomot és más Duna menti településeket elért árhullám ellepte a közösségi médiát. A Facebookon sorra bukkannak fel többek között a Kis- és Nagy-Duna partjánál készült képek a vízről, amely már a Prímás-sziget partjait nyaldossa.

A Duna-parti telkek tulajdonosai is közreadják fotóikat az ingatlanjaikra belépett a folyóról. Mint arról korábban beszámoltunk, december 26-án estére nem igazolódott be a szakhatóságok előrejelzése, a Duna ugyanis kedden még nem tetőzött Esztergomnál. A jelenlegi álláspont szerint a tetőzés szerdán várható.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korrigált közleménye szerint Esztergomnál kedden 10 órakor 570 centiméter volt a vízállás, szerdán várható a tetőzés 580 centiméter körüli szinten. A korábban az OVF által kiadott előrejelzéstől való eltérésre előzőleg már utaltak, s azt írták, hogy a hegyekben elolvadó hó miatt nem lehet pontosan meghatározni az árhullám tetőzésének idejét.

A folyó szerdán már az esztergomi kerékpárutat is elérte és vízibicikliutat csinált az elöntött aszfaltcsíkból.

Az áradó Duna miatt a Neszmély hajón rekedt Pityu, a neszmélyi hajóskapitány. A kandúr immár hatodik éve él a Hajóskanzen gőzösén, és jó pár árvizet megélt már.

Mint arról a Dorog-Esztergom térségének időjárása beszámolt, a december 23-i nagy havazást erőteljes és gyors olvadás követte a térségben, amelynek hatására a bővizű folyóvá hízott a Szentléleki-patak. Közölt videójukon jól látható, hogy ahogy a Cserepes-völgyben lévő kis fahídnál ahol máskor a kibetonozott mederben bukik alá a víz. most nagy robaja van a vízesésnek, és pár méterrel lentebb az is látszik, hogy a sebes patak kezdi alámosni a partfalat.

Sárgásbarna színe arra utal, hogy most sok hordalékot hoz, de azért pár nap múlva a vízhozam biztosan csökkenni fog és a patakvíz is átlátszóbbá fog válni

írták a videóhoz.

A Szentléleki-patak medre egyébként a nyáron hosszú heteken át teljesen száraz volt, víz helyett csak szemetet rejtett. Most a hóolvadék miatt annyi víz zúdul itt keresztül, hogy helyenként még az 1111-es útról is hallani a patak robaját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában