Szemléletformálás

2023.12.15. 13:55

Autizmusbarát intézmény lett a Komáromi Jókai Színház

Autizmusbarát intézmény lett a Komáromi Jókai Színház. A teátrum a közelmúltban mutatta be a Táncórák című színművet. A szemléletformáló játék a Veszprémi Petőfi Színház és a Csavar Színház közös produkciója. Az autizmussal élők számára a jövőben „támogató készlet” is rendelkezésre áll.

Kemma.hu

A Táncórák című produkció egy jelenete

Forrás: petofiszinhaz.hu

A Komáromi Jókai Színház Szlovákiában elsőként csatlakozott az autistabarát intézményekhez. Mark St. Germain amerikai dráma- és forgatókönyvíró Táncórák című színművének bemutatóján jelentették be a hírt. Az autisták életét jól ábrázoló szemléletformáló játék Kiss Szilvia és Szabó Viktor főszereplésével látható a teátrumban. A Veszprémi Petőfi Színház és a Csavar Színház közös produkcióját Gál Tamás rendezte.  

A darab két ember életét mutatja be, és azt, miként kapcsolódnak és hatnak egymásra. Senga és Ever ugyan szomszédok, mégsem találkoztak korábban. Mindketten bezárkóztak a saját világukba. A nő élete a tánc, de egy balesetben súlyosan megsérült, s az orvosok szerint soha többé nem táncolhat. A férfi autista, kiváló elme, oktató, akinek nehézséget jelent kapcsolatba lépni másokkal. Ám egy napon mégiscsak becsönget Sengához: tanítsa meg táncolni, mivel egy nagy eseményre készül. Lassan lépegetnek egymás felé, próbálják megismerni a másikat, s azon keresztül kicsit jobban magukat is. A világuk közeledik egymáshoz, majd összeér.

Az előadás kiválóan ábrázolja, milyen nehézségeket jelent a kapcsolatteremtés az autistáknak, hogy amíg nem szánnak rá időt, addig milyen érzésekkel közelednek feléjük. Ezt a folyamatot a színpadkép is tökéletesen mutatta: a két ember „kockalakása” egyre inkább közeledik egymás felé, majd mikor sikerült közelebb kerülni a másikhoz, összeér.

Sengát Kiss Szilvia és Evert Szabó Viktor alakította. S a háttérben a zenét Varga Gábor szolgáltatta. 

A Komáromi Jókai Színház fontosnak tartja, hogy a fogyatékkal, hátránnyal élők számára is hozzáférhetővé tegye az előadásait. Az elmúlt hónapokban megtörtént az épület akadálymentesítése, emellett a színház csatlakozott az autistabarát intézmények köréhez. Ennek keretében egyelőre tíz csomagot készítettek, amelyek támogathatják az autizmussal élő nézők komfortérzését az előadások során. Ezt az előadás előtt be is mutatták. Tartalmaz egy térképes információs kártyát a színház belteréről (hogyan lehet bejutni a nézőtérre, hol a mosdó stb.), stresszoldó eszközöket (pop-it, labda), fülhallgatót (ezzel a zavaró hanghatások tompíthatók), valamint egy további kártyát, amelyet probléma esetén kell felmutatni, ilyenkor a felvezető azonnal átkíséri a nézőt az úgynevezett nyugalomszobába. 

A színház kéri az érdeklődőket, illetve az érintetteket, hogy a támogató készlet iránti igényüket jelezzék előre a szervezési osztályon vagy a jegypénztárban. A közeljövőben a Komáromi Jókai Színház tovább bővíti az autizmus-specifikus megoldások tárát, egyebek mellett a weboldalán elérhető kisvideókkal, amelyek felhívják a figyelmet az egyes előadásokban alkalmazott, a szenzorikusan érzékeny nézők számára potenciálisan zavaró hang- és fényhatásokra – írta az ujszo.com.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában