Szakmai műhely

2023.10.23. 16:49

Különböző vagyok, nem más - az autizmus spektrumzavar kihívásai a tatai szakmai napon

Különböző vagyok, nem más címmel szervezett szakmai programot a Soproni Egyetem és a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ a Piarista Rendházban.

Kemma.hu

Dr. Madarassy-Szűcs Anna gyermek- és ifjúságpszichiáter kiemelte: ma már minden 35. ember érintett az autizmusban

Forrás: tata.hu

Az eseményen bemutatkozott az autizmussal élőket és családjaikat segítő tatabányai Kék Madár Szülőklub, s az ezen belül működő Érdekesen Bekötött Emberek Klubjának tehetséges kamaszai is. Barkó Sára, a Weiner Leó Konzervatórium tanulója nyitotta zongorajátékával a szakmai fórumot, majd Berczelly Attila, a Tatai Rendház Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, akik között szülők, pedagógusok és hallgatók is voltak.

Abszolút gondolkodás egy relatív világban címmel kezdte a műhely előadásait dr. Madarassy-Szűcs Anna gyermek- és ifjúságpszichiáter, a Neurodiverz Műhely vezetője, aki egészen új megvilágításba helyezte az autizmust. Kiemelte: paradigmaváltásra lenne szükség ahhoz, hogy az egyének és a társadalom közötti feszültség feloldódjon. Nem problémaként, hiányosságként kellene gondolni a különlegességgel élőkre. Fontos lenne, hogy megkérdezzük őket is arról, mit szeretnének. Kiemelte: ma már minden 35. ember érintett az autizmusban.  

Az ABA Dióhéjban című prezentációt Ujhelyi-Illés Osrolya alkalmazott viselkedéselemző tartotta meg, majd a szünetben megtekinthető volt Történetek képekben címmel Vály György minikiállítása, s a szakmai műhely témájához kapcsolódó könyvajánló. Majd Vigh Levente montázsbemutatója következett, valamint Élő könyvtár, azaz a jelenlévők kérdéseket tehettek fel az autizmussal élő fiatalnak, akinek iskolatársai és tanárai is részt vettek a programon. 

Hátrányból előny? címmel Sugár Gabriella, a Léleksegítő Alapítvány Kék Madár Szülőklubjának alapítója, tapasztalati szakértő mutatta be a szülőklubot, annak működését. Zárásként pedig Megérteni, jól érteni egymást, a kommunikáció hatalma címmel Ecser Mónika gyógypedagógus, az Autizmus Alapítvány munkatársa tartott előadást.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában