Árvíz

2023.12.29. 11:25

Apad a Duna, de csak lassan

Hosszan elnyúló tetőzések, lassú apadás kíséri a dunai árhullámot, írta közleményében december 27-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A lassú apadás folyományaként Komáromnál szombaton, Esztergomnál vasárnap csökken le a dunai vízszint az az elsőfokú készültség szintje alá.

Pöltl Zoltán

Lassan ugyan, de apadásnak indult a Duna

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Az OVF közleményében kitér arra is, hogy a szerda esti előrejelzés alapján a következő néhány napon számottevő csapadékot nem várható, a napi középhőmérsékletek továbbra is döntően 0 fok felett alakulnak. 

Az utinform.hu oldal az árhullám miatt kialakult helyzetben lezárt utakról közölt adatokat. A december 29-én közzétett információk szerint „az áradások miatt zárva tartják: Komárom-Esztergom vármegyében a 11-es főút Esztergom külterülete és a 117-es főúti kereszteződés közötti szakaszát, a 67-es és a 72-es km között. Kerülni a 117-es, illetve a 111-es főutakon lehetséges.” 

A lap hozzáteszi, hogy az Esztergom és az országhatár közötti összekötő út rakparti szakaszát, az 1-es és a 2-es kilométer között ugyancsak lezárták a megfelelő dunai vízszint eléréséig. Esztergomban a Prímás-szigeten is lezárásokat eszközöltek az árhullám miatt, azok feloldása szintén a Duna mederbe való visszatérése után történik meg.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk: nemrég még arról lehetett tudósítani, hogy száraz lábbal kelhetünk át az esztergomi Kis-Dunán, az akkori rendkívül alacsony vízállásnak azonban mára már híre-hamva sincs. Jelenleg ugyanis árhullám vonul le a Dunán, mely miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a szakhatóság.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában