Árhullám

2023.12.25. 13:19

Óráról-órára emelkedik a Duna vízszintje Esztergomnál +videó, fotók

Nem rég még arról lehetett tudósítani, hogy száraz lábbal kelhetünk át az esztergomi Kis-Dunán, az akkori rendkívül alacsony vízállásnak már híre-hamva sincs, jelenleg árhullám vonul le a Dunán, mely miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a szakhatóság.

Kemma.hu

Friss információ:

Hernádi Ádám 3 óra előtt nem sokkal a következőket posztolta Facebookján:
„Karácsony első napja az árvízi védekezésről szólt a városüzemeltetési cégünk munkatársai számára. A munkálatok az ÉDUVÍZIG szakmai felügyelete és útmutatásai alapján zajlanak. A keddi tetőzéskor a vízszint várhatóan NEM fogja elérni a II. foknak megfelelő 600 cm-es magasságot. A 2024 januárjában elinduló gátépítés nagy megkönnyebbülés lesz Esztergom számára, hiszen az új védmű elkészülte után az ilyen vízállások egyszerűen kezelhetőek lesznek majd.”

Korábban erről írtunk:
„Egy kisebb árhullám közelít a Dunán városunk felé” – írta karácsonykor a Facebookon Hernádi Ádám polgármester, aki arról is tudósított, hogy „a tetőzés december 27-re várható, II. fokot megközelítő vízmagassággal, ami azt jelenti, hogy a Pírmás-szigeten védekezési munkálatokat kell végezni és a Nagy Duna sétány valószínűleg lezárásra fog kerülni.” 

December 25-én Esztergomnál a Duna vízszintje hasonlóan a budapestihez óráról-órára emelkedik, a belvárosnál lévő Prímás-szigetnél a part teteje közelében van már a folyó vize, miként a Nagy-Dunánál is. Az áradás a Kis- és Nagy-Dunán is a különböző hajó- és csónakkikötő pontonok szokatlan pozícióját hozta el, ahogy a felgyorsult folyóban a partra sodródó nagyméretű hordalékfák bizonyos tömegét is. A vizugy.hu oldalon található 24 órás aktuális vízszint-jelentésből kiderül, hogy például Budapestnél december 24-én éjfél után még 548 centiméter volt a folyó magassága, délben már 588 centiméternél tartott.

December 25-én, hétfőn hajnalban érte el Esztergomban a Duna az 500 centiméteres vízállást, ezáltal elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint lépett életbe. A Prímás-szigeten, a Szalma csárda és a kemping között található egy áteresz, melyen keresztül alapesetben a szigetről tudják elvezetni a csapadékvizet a folyóba. Karácsony első napján az önkormányzat megelőző jelleggel árvízvédelmi tevékenységet folytatott az árvíz ellen. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) szakembereinek segítségével lezárták az átereszt, ami azért is fontos, mert így nem tudja az átjárón keresztül elönteni a Duna a sziget mélyebb részeit. A közelben található Rugby Club Hostelnél már délelőtt is közel volt a víz az úttesthez, várhatóan délután kora este már.

Fotó: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

A forgalmat már reggel sem engedték rá a Nagy Duna sétányra, jelenleg a Lőrinc utcán keresztül lehet eljutni a Prímás-szigetre és ráhajtani a Mária Valéria hídra.

Fotó: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában