MH Klapka György 1. Páncélosdandár

2023.12.09. 13:24

Akár 5 kilométerre is ellő a Leopard 2A7-es - 5 került belőle a tatai dandárhoz

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fontos részeként hazánk 44 darabot vásárolt a világ legmodernebb harckocsijából.

Goletz-DeáK Viktória

Elsőként a 2A4HU típus 12 darabja került az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz

Forrás: honvedelem.hu

Mint arról korábban beszámoltunk:  az első magyar felségjelzésű Leopard 2A7HU december 5-én érkezett meg Magyarországra. A nagymacskák hivatalos átadója december 14-én lesz Tatán. A honvedelem.hu beszámolójából pedig az is kiderül, hogy mit is tudnak ezek az új nagymacskák. 

A magyar Leopard 2A7-es harckocsik páncélteste 7,7 méter hosszú, előrefordított löveggel a harckocsi hosszúsága 10,97 méter. A szélessége kiegészítő páncélzat nélkül 3,76 méter, magassága pedig 3,03 méter. A Leopard 2A7HU harckocsi tűzerejéről egy L55A1 típusú, L55 űrméret hosszúságú, 120 milliméter űrméretű, Rheinmetall harckocsiágyú gondoskodik.

A továbbfejlesztett L55A1 harckocsiágyú akár már 5000 méter távolságon is biztosítja az ellenséges célok hatékony leküzdését. A harckocsi rendelkezik továbbá egy 7,62 milliméteres párhuzamosított géppuskával, egy 12,7 milliméteres távvezérelt géppuskával, valamint 16 darab 76 milliméteres ködgránátvetővel, amelyek repeszgránátok kilövésére is alkalmasak. A harckocsi előkészítés nélkül képes 1,2 méter mélységű vízi átkelésre; előkészítéssel 2,25 méter mély gázlón, valamint 4 méter mélységű víz alatt is képes átkelni.

A harckocsi ágyújához többféle páncéltörő és többcélú; valamint két különböző típusú lőtéri gránátot szerzett be a Magyar Honvédség. Magyarország szerződést kötött a német Rheinmetall céggel nagy mennyiségű lőszer beszerzésére. A gyártásba a Rheinmetall Waffe Munition GmbH és a magyar kormány által létrehozott, tüzérségi lövedékeket gyártó várpalotai üzem is bekapcsolódik.

https://honvedelem.hu/ leopard
A Magyar Honvédség az új Leopard 2A7HU-ból 44 darabot rendelt
Forrás: honvedelem.hu

A Leopard 2A7HU harckocsi páncélvédelméről a kompozit merőleges síklemez, és a döntött előtétpáncél gondoskodik. A harcjármű képes sikeresen ellenállni a modern páncéltörő fegyverek fenyegetéseinek. A lakott területeken vívott harc sikere érdekében a harckocsihoz egy úgynevezett 360 fokos kiegészítő páncélzatot fejlesztettek ki. A kiegészítő páncél igény szerint fel- és leszerelhető, és a beépített környezetben biztosítja a nagyobb védelmet a páncéltörő fegyverekkel szemben.

A harckocsi kezelőszemélyzete négy fő: parancsnok, irányzó, töltőkezelő és a harckocsivezető. A páncéltestben elöl, a hagyományos középső pozíció helyett jobb oldalon foglal helyet a harckocsivezető, mivel a páncéltest bal oldalán egy kiegészítő lőszertárolót alakítottak ki. A toronyban három fő számára található hely. A torony jobb oldalán, egymás előtt foglal helyet az irányzó (elöl), mögötte (felette) pedig a parancsnok. A torony bal oldalán a töltőkezelő helye található. A személyzet kiképzése nagyrészt Tatán zajlik majd.

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár felújított kupolaépületében idén októberben adták azt az új kiképző és szimulációs központot, amely a Leopard 2A7HU tankok toronyszimulátorának is helyet ad. Az új harckocsikkal nem csak világszínvonalú high-tech, számítógép vezérelte haditechnika érkezik Magyarországra, hanem harcképességének fejlesztésével párhuzamosan a Magyar Honvédség kiképzési, oktatási rendszere is megújul, s emellett saját eszközeink munícióval történő ellátásával a magyar hadiipar is állandó megrendeléshez jut, növelve az ország védelmi(ipari) függetlenségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában