Visszatekintő

2023.12.30. 09:56

A Komáromi járás 3 emlékezetes rendezvénye: 2023-ban sem lehetett itt unatkozni

Éves visszatekintőnkben a Komáromi járás három nagy rendezvényét idézzük fel.

Körtvélyfáy Dina

Popovics György, Bekéné Magyar Melinda, Beró László és dr. Szeidl Bernadett jegyző

Forrás: Facebook

Fotó: Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat

Bekéné Magyar Melinda lett Almásfüzitő díszpolgára

Május végén három napon át kínáltak programokat a település lakói számára Almásfüzitőn. A XXIX. Füzitői Napok keretében elismeréseket adtak át, kiállítás, gyerekprogramok és koncertek is várták az érdeklődőket.

A színpadi programok előtt díjakat is átadtak azoknak, akik sokat tettek a településért. Bekéné Magyar Melinda Almásfüzitő díszpolgára lett. Az elismerést Popovics Györgytől, a vármegyei közgyűlés elnökétől és Beró László polgármestertől vehette át. Bekéné Magyar Melinda nyugdíjba vonulása előtt mintegy húsz éven át irányította a település kulturális életét, és vezette a művelődési intézményt.

Tápai Mihály korábbi képviselő és alpolgármester Almásfüzitő Községért emléklapot kapott, míg Orot Istvánt (Király Zsiga-díjas népi iparművész) polgármesteri dicséretben részesítette a képviselő-testület.

A nap legjobban várt fellépője az Ámokfutók volt, Kozso érkezésére szinte teljesen megtelt a rendezvénysátor. Kozso szívesen fotózkodott, megénekeltette a lelkes közönséget is, illetve a Kemma.hu nézőinek is üzent.

Több ezren látogattak el a Bábolnai Gazdanapokra és a kukoricafesztiválra

Szeptember elején megnyitotta kapuit a 36. Bábolnai Gazdanapok. A településre Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár is ellátogatott.

 – Az energiahordozók és a műtrágya árának emelkedése, valamint az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentessége radikálisan rontotta a növénytermesztés feltételeit – fogalmazott Feldman Zsolt a gazdanapok megnyitó ünnepségén.

Szerinte hazánk olyan helyzetbe került, mint Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia. Úgy vélekedett, hiába jelezték a problémát az Európai Uniónak, nem ismerték el, milyen zavarokat okoz ezen országok mezőgazdaságaiban, hogy több tízmillió tonna ukrán termény érkezett a piacra.

A rendezvény keretében szakiskolai napot is tartottak, amikor mintegy ezer diákot láttak vendégül és vezettek körbe a gazdanapokon. Az érdeklődőket 150 kiállító várta 20 ezer négyzetméteren, a látványos gépbemutatók mellett különféle előadások, kerekasztal-beszélgetések is részei voltak a rendezvénynek. Mivel a gazdáknál generációváltás zajlik, ebben a témában is szerveztek előadást, hogy az átadás sikeres legyen, és a fiatal magyar gazdák eredményesen vezethessék a gazdaságokat.

A kukoricafesztiválon a helyi amatőr csoportok mellett fellépett Peter Srámek, a Wellhello és Lofti Begi is.

Ünnepeltek a 790 éves Nagyigmándon

Jubileumot ünnepelt Nagyigmánd, tekintve, hogy a település 790 esztendős. Ez alkalomból ünnepi rendezvénysorozattal készültek a településen. Első programként az általános iskola ötödikes diákja a kézimunka szakkör tagjaival hímezhettek. Később elkezdődött a jubileumi ünnepség a Magos Művelődési Házban, ahol Hajduné Farkas Erika polgármester idézte fel beszédében Nagyigmánd múltját, jelenét és céljaikat. Popovics György a vármegyei közgyűlés elnöke is köszöntötte a jelenlévőket.

Jubileumot ünnepelt Nagyigmánd, tekintve, hogy a település 790 esztendős.
2023-ban 790 éves Nagyigmánd. Popovics György is megtekintette a kézimunka szakkör hímzéseit
Fotó: Györke Edit

A hét során az általános iskolában a Nagyigmándi Községi Sportkör szervezésében Sportolj a 790 éves Nagyigmándért sportprogramot szerveztek. Később a Magos Művelődési Házban Vadkerti Imre, a Kormorán zenekar énekese adott nagy sikerű koncertet. Ezen kívül a Magos Művelődési Házban vendégül látták Bajnáról érkező vendégeiket. Az Őszikék Nyugdíjas Klubbal az igmándi káposztás vakarcs közös elkészítésével ismertették meg a vendégeket. Sikert aratott n Számadó Emese régész, történész, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója, aki előadást tartott az Igmándi keserűvízről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában