Kiállítás

2023.09.07. 17:28

Így indult a 36. Bábolnai Gazdanapok - izgalmas programok várják a mezőgazdaság szereplőit

Megnyitotta kapuit a 36. Bábolnai Gazdanapok. A településre Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár is ellátogatott. Megkezdődött a Kukorica Fesztivál is.

Körtvélyfáy Dina

Az ágazat képviselőit a kiállítás mellett előadások is várják

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

– Az energiahordozók és a műtrágya árának emelkedése, valamint az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentessége radikálisan rontotta a növénytermesztés feltételeit – fogalmazott Feldman Zsolt a gazdanapok megnyitó ünnepségén.

Szerinte hazánk olyan helyzetbe került, mint Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia. Úgy vélekedett, hiába jelezték a problémát az Európai Uniónak, nem ismerték el, milyen zavarokat okoz ezen országok mezőgazdaságaiban, hogy több tízmillió tonna ukrán termény érkezett a piacra.

Mint mondta, az öt állam összefogásának eredménye, hogy ezekbe az országokba nem kerülnek ukrán termékek. Céljuk, hogy elérjék a tilalom meghosszabbítását, valamint tranzitdíj bevezetését, ami versenyképessé teszi az ukrán gabona vasúti szállítását. Amennyiben a közös fellépés nem vezet eredményre, az érintett országok készek a tilalmat nemzeti jogalapon elrendelni.

A megnyitó után több különdíj is gazdára talált. Először Feldman Zsolt adott át miniszteri különdíjat az IKR Agrár Kft. ügyvezetőjének, Aranyosi Károlynak, illetve Nagy Lajos üzletági igazgatónak. Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökétől kapott különdíjat az AgroVario Kft. szervezetfejlesztési igazgatója, Takács Zoltán. A Nemzeti Ménesbirtok különdíját a Porche Hungária érdemelte ki, az elismerést Haál Gábor igazgató nyújtotta át Szászi Bálintnak és Kapócs Ferencnek.

Az eseményen részt vett többek között Jakab István, a MAGOSZ elnöke, a magyar országgyűlés alelnöke és Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

A program a pénteken és szombaton is folytatódik. Pénteken rendezik a szakiskolai napot is, amikor mintegy ezer diákot látnak vendégül és vezetnek körbe a gazdanapokon. Az érdeklődőket 150 kiállító várja 20 ezer négyzetméteren, a látványos gépbemutatók mellett különféle előadások, kerekasztal beszélgetések is részei a rendezvénynek. Mivel a gazdáknál generációváltás zajlik, ebben a témában is szerveznek előadást, hogy az átadás sikeres legyen, és a fiatal magyar gazdák eredményesen vezethessék a gazdaságokat.

Megkezdődött a Kukorica Fesztivál is

Elkezdődött a Kukorica Fesztivál is Bábolnán, amely péntekre és szombatra is kínál elfoglaltságot. Szombaton lesz termelői piac, 9 órától pedig gyerekprogramok is kezdődnek a szabadidőparkban. 10 óra 30 perctől Kalap Jakab bábkoncertje kezdődik, 14 órától pedig Horváth Klára polgármester köszönti a bábolnaiakat. A helyi fellépők után 17 órakor Peter Srámek érkezik a színpadra. 18 óra 45 perckor a Ritmo De Comga brazil táncbemutatóval készül, majd 20 órától a Wellhello ad koncertet. Később Lofti Begi és retródiszkó várja a bulizókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában