Bamo Technology Hungary

2023.10.04. 20:09

Valódi párbeszédet akartak az ácsi katódgyárról, puskaporos fórum lett az első +videó

Önjelölt kémikusok, optimista cégvezetők, megfenyegetett polgármester. Kedden este puskaporos hangulatban telt az első lakossági fórum, amelyet az ácsi katódgyár kapcsán hirdettek meg.

Takács Zoltán

Az első lakossági fórumot tartották meg Ácson a leendő katódgyár kapcsán

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

Megtartotta első lakossági fórumát a városvezetés az 1,3 milliárd eurós beruházással épülő katódanyaggyár kapcsán. Mint ismert: nemrég munkabizottságot is létrehoztak helyben a  beruházó BAMO Technology Hungary Kft. vezetőivel, hogy  a lakosság összes kérdésére válaszoljanak.  A tervezés ezen fázisában azonban sok még a megválaszolhatatlan kérdés, ami a lakossági fórumon is elhangzott. Kiderült, hogy a szigorú előírások ellenére sokan veszélyes anyagoktól, betelepülő távol-keletiektől félnek és nem hisznek a város gyarapodását ígérő terveknek. Szentirmai István polgármester mindenesetre igyekezett megnyugtatni a kedélyeket.

Több mint kétszázan zsúfolódtak be az Ácsi Gárdonyi Géza Általános Iskola nagytermébe kedden este. Az érdeklődés nem volt meglepő, hiszen sokan azt remélték, hogy minden kérdésre választ kapnak a katódanyagüzem kapcsán. Siklós Erik, az ismert sportriporter ezúttal a beruházó BAMO Technology Hungary Kft. kommunikációs vezetőjeként igyekezett normális mederbe terelni a párbeszédet, ami nem mindig sikerült. Nem az ő hibájából. 

Ácson minden volt, ami egy feszült fórum kelléke: transzparenssel tiltakozók, biztonsági őrök és nagy médiaérdeklődés
Ácson minden volt, ami egy feszült fórum kelléke: transzparenssel tiltakozók, biztonsági őrök és nagy médiaérdeklődés 
Fotó: Sz. A.  / Forrás: Kemma.hu

Ács polgármestere, Szentirmai István már a fórum elején nyilvánvalóvá tette, hogy a tervezés ezen szakaszában számos kérdésre nem tud válaszolni a beruházó képviselője, de a közakaratnak eleget téve mégis összehívták a lakossági fórumot. A beruházás kapcsán azt mondta, hogy a friss Nobel-díjas Karikó Katalin által kifejlesztett vakcinában sem hittek sokan, mégis számos életet megmentett. Most ugyanígy vannak kétkedők, akik önkéntes kémikusként és radiológusként a beruházás ellen érvelnek. 

Az elsőként felszólaló Lipka Zoltán, a beruházás ellen tiltakozó Kiáll(t)unk Ácsért civil csoport vezetője viszont azt állította, hogy veszélyes anyagokkal dolgoznak majd az üzemben. Ezt egy biztonsági adatlappal kívánta alátámasztani, amelyből hosszan idézett a veszélyes anyagok rákkeltő és más egészségkárosító hatásait kiemelve. 

Lipka Zoltán, a beruházás ellen tiltakozó civil csoport vezetője  ácsi katódgyár
Lipka Zoltán, a beruházás ellen tiltakozó civil csoport vezetője 
Fotó: Sz. A.  / Forrás: Kemma.hu

Fülöp Ferenc, a cég közkapcsolati igazgatója válasza szerint viszont egy homogén, zárt rendszerben használatos anyagról van szó, ami így veszélytelen. Ezt követően hosszú polémia alakult ki egyes kémiai anyagok tulajdonságairól, majd egy hozzászóló a vízigény és egy lehetséges vízszennyezés miatt emelt kifogást. Erre válaszul elhangzott, hogy a vízigényt az Északdunántúli Vízmű Zrt. biztosítja, kutat nem fúrnak és ipari szenny­víz sem lesz a termelésben. Fülöp Ferenc még egyszer kiemelte, hogy a tervezett üzem semmilyen mértékben sem szennyezi a környezetet. 

A hasonló fórumokon is részt vevő országos politikusok közül elsőként Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke kért szót és elmondta, hogy nem lehet engedni az ország akkumulátor-nagyhatalommá válását. Szerinte minden hazugság ezzel kapcsolatban, mert a környezetvédelmi szabályozás hazánkban nem működik. A munkahelyteremtés kapcsán arról beszélt, hogy kínai vendégmunkások jönnek majd. Ehhez csatlakozott később a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc is, aki egyenesen irányított lakosságcseréről beszélt heves szónoklatában. 

Valaki a helyiek közül mégis azt kiabálta be mögüle, hogy a politikusok menjenek haza. Siklós Erik is azt nehezményezte, hogy politikát visznek a helyiekkel való párbeszédbe félinformációkkal és csúsztatásokkal. Hozzátette, hogy egyelőre nincs európai tapasztalat ilyen üzemmel kapcsolatban, de Finnországban és Franciaországban már épül egy-egy katódgyár, így léteznek azok a szigorú európai előírások, amelyeknek meg kell felelni. Igaz, erre a közönség soraiból az a reakció érkezett, hogy a finneknél biztosan szigorúbbak az előírások és az ellenőrzés. 

Az asztalnál: Fülöp Ferenc, Siklós Erik és Szentirmai István  ácsi katódgyár
Az asztalnál: Fülöp Ferenc, Siklós Erik és Szentirmai István 
Fotó: Sz. A.  / Forrás: Kemma.hu

Érdekes színfoltja volt a fórumnak az a volt képviselő, aki bevallotta, hogy elektromos autót vezet, így hisz a technológiában, de ezzel együtt szeretné, ha nem Ács közelében épülne meg a katódgyár. Szerinte népszavazáson kellene dönteni arról, hogy felépüljön-e a gyár. Erre a jegyző megjegyezte, hogy erről a jelen törvények szerint nem lehet népszavazást tartani. 

Nagy vita bontakozott ki a beruházásból származó hatalmas iparűzési adó felhasználásáról is. Volt, aki szerint ez úgysem maradna helyben, hanem kiemelt gazdasági övezetként a központi büdzsében landolna. A cég képviselői és a polgármester is cáfolta ezt, megerősítve, hogy maga a cég is számos beruházást, fejlesztést valósítana meg a településen, amelyekről már meg is kérdezték a helyi lakosokat. Ám ez is csak olaj volt a tűzre, mert több felszólaló manipulatívnak tartotta az ezzel kapcsolatban megfogalmazott kérdőívet. 

A két és fél órányira húzódó fórum derekán a volt polgármester, Lakatos Béla is felszólalt. Bírálta ugyan a jelenlegi településvezető kommunikációját, de meglepő módon arról is beszélt, hogy valóban nem sok értelme volt a szakvélemények, környezetvédelmi hatástanulmányok elkészülte előtt ennek a fórumnak. Ez volt talán az egyetlen kérdés, amelyben a legtöbb, valódi információra kíváncsi résztvevő egyetértett. 

A fórumnak az iskola aulája adott otthont
A fórumnak az iskola aulája adott otthont
Fotó: Sz. A.  / Forrás: Kemma.hu

Az mindenesetre a fórum végén elhangzott, hogy az év végére elkészül az az anyag, amely alapján jövő év elején az engedélyeztetési eljárás is megtörténhet. Legkésőbb akkor minden nyilvános lesz a beruházással kapcsolatban, így a most még nyitott kérdések is megválaszolhatók lesznek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában