Fórum

2023.09.26. 19:55

Ácsi katódüzem: a képviselő politikai cirkusztól félti a lakossági fórumot

Október harmadikán, azaz jövő kedden este tart tájékoztatót a beruházó az ácsi katódgyárról. Sokan inkább politikai cirkuszt várnak, mint érdemi információcserét. Mindenesetre a még el sem kezdődött, mégis nagy vihart kavart fejlesztés kapcsán nemrég tartottak egyeztetést, ahol sok minden kiderült.

Kemma.hu

Czunyiné Dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője kezdeményezte azt az egyeztetést, amelyet nemrég tartottak a Nemzeti Beruházási és Befektetési Ügynökségen (HIPA) a tervezett ácsi katódgyárral kapcsolatban. A képviselő egyben az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa is, így nagyobb eséllyel tudta egy asztalhoz ültetni a beruházás szereplőit. 

Ahogy fogalmazott: nem feladata ugyan a választókörzetében tervezett összes beruházás operatív kísérése, de meghallotta az ácsiak, a banaiak és a bábolnaiak aggályait, félelmeit, és ezt komolyan kell venni a tervezett nagyberuházással kapcsolatban. Ezért kezdeményezte a HIPÁ-nál a széleskörű egyeztetést a vállalat vezetőivel a beruházás időszerű kérdéseiről.

A tárgyalást értékelő összefoglalóban Czunyiné Dr. Bertalan Judit úgy fogalmazott, hogy az egyeztetésen egyértelművé vált: az üzem a tervezési fázisában, az engedélyezési szakaszban és a működés felügyeletekor is a magyar hatóságok szigorú, az Európai Unió irányelveit követő ellenőrzése alatt áll. Ez lényegében azt jelenti, hogy az iparbiztonsági, a katasztrófavédelmi és a munkavédelmi szabályokat a lehető legszigorúbb előírások mentén tartják szem előtt. A gyártási folyamatot ráadásul külön biztonsági szabályok mentén kell és lehet csak engedélyezni Magyarországon.

A térség gigaberuházása készül
Ahogy megírtuk: mintegy 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hozna létre a kínai Huayou Cobalt Ácstól nem messze, ahol felépíti az első európai üzemét. Itt katódot gyártanak majd elektromos akkumulátorokhoz. Fülöp Ferenc, a Huayou csoporthoz tartozó Bamo Technology Hungary Kft. közkapcsolati igazgatója elmondta: csúcstechnológiára és környezettudatos gondolkodásra épülő gyárat építenek és a termelés 2026-os beindulása után eddig elképzelhetetlen nagyságú adóbevételekhez jut a város. Hozzátette: katódgyárak működnek Európában, Németországtól Lengyelországon át Svédországig. Ráadásul ez a technológia a legmodernebb és a legbiztonságosabb. A tervezés fél évig is eltarthat, utána kezdődik az engedélyeztetési folyamat.

Ami a beruházást illeti: a tervezési szakasz legelején van a vállalat. A technológia és az építési beruházás tartalma a tervezők asztalán van, akik magyar mérnökök és szakemberek. Czunyiné Dr. Bertalan Judit megerősítette azt is, hogy az engedélyeket még nem nyújtották be, mert azok kidolgozása, a technológia engedélyezésre előkészítése még folyamatban van. Komoly hatástanulmánynak, környezeti elővizsgálatoknak kell megfeleljen a környezetvédelmi előzetes engedély. Ez az első szakaszban az építkezéshez, majd a technológia működéséhez szükséges és hosszú időt vesz még igénybe sok hatóság együttes, de egymástól független szakmai protokollja szerint.

A képviselő aláhúzta, hogy folyamatos a kommunikáció a vállalat és a Szentirmai István polgármester által kezdeményezett munkacsoport között. Így a lakosság a tervezési és az engedélyezési folyamatokról rajtuk keresztül kap tájékoztatást. Ebben a munkacsoportban a vállalat, az önkormányzat és a civilek is jelen vannak. A képviselő szerint éppen ezért fontos, hogy érdemi és hiteles válaszokat nem a lakossági fórumokon, a helyieket hergelő, utaztatott rendbontóktól kell remélni, nem is a magukat megmentőnek kikiáltó, bizalmat vesztett kispártok politikusaitól. 

Czunyiné Dr. Bertalan Judit szerint így a tervezett lakossági fórumon - ha arra rátelepednek az ellenzéki politikusok –, akkor nem kaphatnak érdemi válaszokat a lakók, cirkuszt viszont igen. Ezért a politikus ígéretet tett arra, hogy a rendelkezésre álló eszközeivel és a vállalattal való folyamatos, a HIPÁ-val közös egyeztetéseken minden alkalommal elmondja a helyiek aggályait, kérdéseit, és felhívja a figyelmet a biztonságos és szakszerű tervezés követelményeire.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában