Beruházás

2023.06.30. 17:35

Már öt képviselő mondott le Ácson a katódüzem miatt

Már öt képviselő mondott le Ácson az épülő katódüzem körüli vita miatt. Nem oszlatják fel a testületet, mert egy éven belül új választás lesz. A távozók helyét a listán hátrébb lévő jelöltek veszik át. A polgármester szerint politikai jellegű kampány folyik ellene.

Kemma.hu

Újabb három képviselő döntött úgy, hogy nem folytatja a munkát Ácson. Háromházi György annak idején úgy indokolt, hogy igaztalan támadások érték. Nagy Sándorné úgy vélte, hogy nincs elég információja az épülő katódüzemhez ahhoz, hogy az őt megválasztókat érdemben tájékoztatni tudja. A legutóbbi testületi ülésen lemondott újabb három képviselő, Tóth Károly Péter, Heroldné Hájos Júlia és Nagy Miklós lényegében hasonló indokkal adta vissza július elsejével mandátumát.

Jelenleg tehát az ácsi képviselő-testület tagja Dr. Szentirmai István polgármester, Nagy Tamás alpolgármester és Héregi Péter képviselő, míg úgy tudni, fontolgatja a lemondását Csuka László is. Utóbbi állítólag megvárja, amíg megismeri az üzem működésének rendszerét. A testület ugyanis augusztus utolsó napjára hirdetett meg egy olyan fórumot, ahol a városi sportcsarnokban a gyár képviselője ismerteti a technológiát.

Mint ismert: mintegy 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre a kínai Huayou Cobalt Ácstól nem messze, ahol felépíti az első európai üzemét. Itt katódot gyártanak majd elektromos akkumulátorokhoz. Fülöp Ferenc, a Huayou csoporthoz tartozó Bamo Technology Hungary Kft. közkapcsolati igazgatója elmondta: csúcstechnológiára és környezettudatos gondolkodásra épülő gyárat építenek és a termelés 2026-os beindulása után eddig elképzelhetetlen nagyságú adóbevételekhez jut a város. Arról, hogy miért nem tájékoztatták a lakosságot a beruházás előtt a pontos technológiáról, azt mondta: minden Európai Uniós óriásbefektetésnél előírás, hogy a befektetőnek több országot kell megversenyeztetnie és a hivatalos bejelentésig kötelező a titoktartás. Elárulta: teljesen zártláncú technológiát használnak, a felhasznált nyersanyagokat az EU és a magyar szabványoknak mindenben megfelelve szerzik be, szállítják és tárolják. Hozzátette: katódgyárak működnek Európában, Németországtól Lengyelországon át Svédországig. Ráadásul a ez a technológia a legmodernebb és a legbiztonságosabb. A tervezés fél évig is eltarthat,utána kezdődik az engedélyeztetési folyamat.

Heroldné Hájos Júlia, az egyik most lemondott képviselő nyílt levelében azt írta, hogy eredetileg július 31-ét szerették volna a fórum időpontjának, de az augusztus 31-i dátumig lesz biztosan megismerhető minden részlet a gyártási technológiáról. Tóth Károly szintén lemondott. Indoklása szerint többek között azért, mert most is csak minimális információhoz jutott, ráadásul soha nem kapott pontos képet a város pénzügyi helyzetéről sem. Szerinte a polgármesternek a település érdekét kellene képviselnie, nem egy kínai cég és a kormány elképzeléseit és most le kellene mondania. 

Dr. Szentirmai István polgármester is újabb nyílt levelet írt, amelyben jelzi, hogy jogos elvárása a lakosságnak a részletes tájékoztatás, amit a beruházó megtesz, de egyelőre annyit tudni, amit már megosztott. Ezek szerint a környezetet nem károsító zárt rendszerű, csúcstechnológiás üzem építéséről döntött a befektető és a kormány. Támogatja az elképzelést, mert olyan előnyöket jelent majd Ács számára hosszú távon, ami végre kiemelheti ezt a várost is arra a szintre, ahol a környezetében lévő sikeres települések vannak.

Azt írja, hogy nem fizikus vagy kémikus, de állatorvosként rendelkezik olyan ismeretekkel bizonyos anyagok tekintetében, hogy kijelentse: ez nem akkumulátor gyár, hanem egy autóipari alkatrészt gyártó üzem, ami nem veszélyesebb, mint egy gyógyszergyár. Hozzáteszi: az esküjéhez hűséges maradt és az is marad azok sértő megnyilvánulásai ellenére is, akik vagy az ismeretek hiányában, vagy politikai okokból támadják ezt a beruházást és személy szerint őt.

Megjegyzi: a képviselő-testület 5 tagja úgy gondolta, hogy nem folytatja a munkát. Annak ellenére sem, hogy lesz lakossági fórum és feláll egy szakmai csoport, aminek ők is tagjai lehettek volna. Meggyőződése szerint a csoportos félrevonulással azt demonstrálják, nem lehet bízni a várost vezető polgármesterben, és a közelgő választáson a saját malmukra hajthatja a vizet, ha rágalmakkal és hazugságokkal gyengítik meg azt, aki jelenleg a város élén áll. De a polgármester szerint ez nem sikerülhet, mert számára ez a munka nem a hatalomról, hanem a szolgálatról szól. Mint írja: épülni fog Ács külterületén, mintegy 6 kilométerre egy üzem, ami nagyon jelentős adóbevételt hoz majd a városba. Előreléphetnek, fejleszthetnek, elérhetik mindazt, amire eddig nem volt lehetőségük. Megjegyzi: sok hazugsággal felállt 5 képviselő, de a helyükre újak érkeznek, akikkel bízik benne, hogy együtt tud dolgozni, mert bár soha nem teregette ki az önkormányzaton belüli szennyest, de a most távozók közül többen hátráltatták a hivatali munkát. Hozzátette: rossz helyzet az, ha egy polgármester választáson vesztes kerül a testületbe, mert ha nincs meg a kellő politikai intelligenciája, akkor ellenségként viselkedik és nem valamiért, hanem valami, valaki ellen dolgozik. Dr. Szentirmai István szerint a lázítók harca nem Ácsról, nem az ácsiakról és nem is a katódgyárról szól, hanem néhány ember egyéni politikai ambíciójáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!