Fejlemény

2023.09.26. 11:30

Továbbra sincs támogatás az oroszlányi uszoda újranyitására, most eldőlhet a sorsa

Állami támogatást igényelt az oroszlányi önkormányzat a Csobbanó uszoda újraindításához, ugyanis a jelenlegi energiaárak mellett rendkívüli megemelkedtek (210-220 millió forint) a sportlétesítmény üzemeltetési költségei. A döntés is megérkezett.

Kemma.hu

Pontosan egy éve, szeptember végén került ki a zárva tábla a Csobbanó uszoda bejáratára. Ettől a naptól kezdve fűtési költségei 19-szeresére emelkedtek volna, amelyet a városnak lehetetlen volt kigazdálkodni. A nem működő uszoda fenntartása az idei évben így is 25 millió forintos kiadást jelent, mert karbantartani, minimális mértékben fűteni kell azért, hogy ne menjen tönkre. Az oroszlany.hu cikke szerint és számítások alapján az uszoda megnyitása, üzemeltetése a jelenlegi energiaárak mellett 210-220 millió forintba került volna az idei évben. Ezt a többletköltséget a jegyárakban nem lehet érvényesíteni.

A helyi honlap információi szerint a város lakói az elmúlt egy évben többször is kikérték maguknak, miért nem nyit ki az uszoda. Ezért augusztus 10-én az önkormányzat levélben fordult a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárához, dr. Schmidt Ádámhoz. A levél részletesen tartalmazta az energiaválság hatását a városra, és az önkormányzat azonnali válságkezelési intézkedéseit, kiemelve az uszoda működtetésének magas költségét és ezáltal a bezárás okait. A levél egyben állami támogatás iránti kérelem is volt, hogy a járás egyetlen uszodáját, és annak szolgáltatásait az iskolai csoportok és a helyiek számára is biztosítani tudja a város.

A szeptember 14-i válaszlevelében tájékoztatta az önkormányzatot, hogy az energiaválság miatt kialakult, országszerte jelentős problémát jelentő, általános vis maior uszodahelyzetre megoldást kereső és nyújtó munkacsoport által lefolytatott vizsgálat eredményeként kiválasztották azokat az állami és nem állami fenntartású uszodákat, amelyek üzemeltetésének fennmaradása, a szolgáltatásuk biztosítása kiemelten fontos elsődlegesen a verseny- és utánpótlássport zavartalan működése, valamint a lakossági és köznevelési célú kihasználtságuk érdekében.

A hivatkozott felmérés eredménye alapján az oroszlányi Csobbanó Uszoda nem tartozik ezen uszoda-létesítmények közé. Az államtitkárság 2023. valamint 2024. évi költségvetésében a jelzett célra felhasználható forrás korlátozottan áll rendelkezésre, az oroszlányi uszoda megnövekedett üzemeltetési költségeinek támogatására jelenleg nincs lehetőség.

Tehát, állami támogatásra jövőre sem számíthatnak. A Vértesi Erőmű biomasszára történő átállása jelentene igazán fordulópontot az uszoda ügyében, mert ez a távhő árának jelentős csökkenését vetíti előre, de csak 2024 őszétől. Annak érdekében, hogy ne telhessen el egy újabb év uszoda nélkül, Lazók Zoltán polgármester javaslatára a testület szeptember 28-án, csütörtökön dönt majd a legújabb tervekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában