Kemma.hu podcast

2023.09.27. 09:00

Al Capone sírjától a gengsztervilág kutatásáig - PODCAST

Az emigrált magyar professzor iratanyagát és a gengsztervilág magyar áldozatait is kutatta a tatabányai hadtörtész Amerikában.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

B. Stenge Csaba hadtörténésszel, Tatabánya Megyei Jogú Város Levéltárának igazgatójával beszélgetett Sugár Gabriella a tatabányai stúdióban. 
Nemrég érkezett ugyanis haza Amerikából a hadtörténész, ahol egy hónapon át végzett kutatásokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium Klebelsberg Kuno ösztöndíjának támogatásával. Célja az volt, hogy a nemzetközi hírű magyar, középkori egyetemtörténettel foglalkozó, amerikai egyetemen tanító professzor, Gábriel Asztrik László irathagyatékához adatokat gyűjtsön, jegyzeteket készítsen. 

Gábriel Asztrik László Pécsett született 1907-ben, majd 2005-ben hunyt el Amerikában, Indiana államban. Irodalomtörténész, történész, premontrei szerzetes, római katolikus pap volt, a Nemzetközi Egyetemtörténeti Bizottság elnöke, premontrei kanonok-prépost, aki 1947-ben emigrált Kanadába. Kutatási területe a középkori magyar-francia kapcsolatok voltak.

Iratanyagát vizsgálta át B. Stenge Csaba, s emellett más magyar emigrációhoz kapcsolódó témán is dolgozott. Például: fegyveres bűnözők által a harmincas években meggyilkolt magyar-amerikai rendőrök tragédiáit is kutatta a helyszínen, sőt, még Al Capone sírját is meglátogatta.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában