Kemma.hu podcast

2024.05.26. 19:21

Éljen a képes történelem podcast-sorozatunk 50. része!

Éljen május 1-je! - roppanós virsli, habzó sör, bambi és munkásgyűlések, kötelező felvonulások a nyolcvanas évek végéig.

Kemma.hu

Éljen május 1-je! - zengett a Munka ünnepén évtizedeken át, s hatalmas tribünök előtt vonultak el üzemek, cégek, vállalatok, intézmények, iskolások, hogy azután a roppanós virsli és a bambi vagy a sör mellett élvezhessék egymás társaságát. Dallos István helytörténésszel, fotóművésszel Sugár Gabriella beszélgetett a tatabányai majálisokról.

Felvillantatott egy 1919-es felvonulást, amelyet a Nyolcasi félsor elején bonyolítottak le, majd 1946-tól láthattunk fotókat. Dallos István elmondta: 1946 és 1989 között szerveztek nagyobb szabású felvonulásokat Május elsején, az utolsó azonban ár nem volt kötelező, az ezt megelőző években azonban igen.

Láthatóak különböző munkahelyi csapatok, akik készültek hangzatos feliratú táblákkal a majálisra. Ekkor már a Hetesi piactéren volt a vonulás. A tribün előtti masírozást általában az üzem tanács gyűlése előzte meg. Óvodások, sportolók, munkások láthatóak a képeken.

A helyszín is változott, s 1959-től a Népház előtti útra helyezték át a felvonulást, s a kulturális intézmény elé állították fel a tribünt. Dallos István beszélt a majálisok kialakulásáról, s arról is, hogy 1955-ben például az egyház május 1-jét Munkás Szent József ünnepévé nyilvánította. A felvonulás 1976-tól pedig már Újvárosba került, a hivatallal szemben lévő egykori Lenin-szobor közelébe. Dallos István korabeli újságokat is hozott, amelyek beszámoltak a majálisokról.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában