Elismerés

2023.09.14. 18:48

A tatai Platán és az esztergomi 42 Restaurant is megőrizte Michelin-csillagait

A 2023-as magyarországi MICHELIN Guide új csillagokat ugyan nem osztott ki, de cserébe el sem vette azokat, így Tatán is megmaradt a kettő, Esztergomban pedig az egy.

Kemma.hu

Idén is díjazták a hazai éttermeket, így a tatai Platán Gourmet és az esztergomi 42 Restaurantot is. A Magyar Turisztikai Ügynökség sajtóközleményéből kiderült, hogy 11 Michelin-csillagot és 59 ajánlást zsebeltek be az éttermek. A MICHELIN Guide új magyarországi kiadásában továbbra is két 2 Michelin-csillagos és hét 1 Michelin-csillagos éttermet találhatunk, míg a tavalyinál 14-gyel több, összesen 59 étterem kapott Michelin-ajánlást.

A tavaly történelmet író tatai Platán Gourmet büszke lehet, ugyanis Pesti István sztárséf vezetésével sikerült megőriznie két Michelin-csillagát, ezzel továbbra is az egyetlen ilyen vidéki étteremnek számít az országban. A tatai éttermen kívül még a budapesti Stand örvendhet két csillagnak.  A Platánban nemcsak az érdeklődés ugrásszerű növekedését tapasztalták az elmúlt évben. Megjelent egy nyitottabb, merészebb „műértőbb” közönség is, akik kifejezetten az étterem kedvéért látogatnak a városba. A helyi és környékbeli szolgáltatókkal, attrakciókkal összefogva kínált programcsomagjaik pedig a helyi vállalkozások forgalmát is élénkítik.

A MICHELIN Guide most megjelenő második országos értékelésnél a tavalyinál is több, összesen 28 budapesti és 47 vidéki éttermet ismertek el. Az előző évben Michelin-csillagot, vagy minősítést szerző éttermek mindegyike bekerült idén is a válogatásba, ugyanakkor 14 új étterem sikerének is örülhetünk. A tesztelést végző ellenőrök ítélete alapján további 8 budapesti és 6 vidéki vendéglátóhely teheti ki ezentúl a Michelin-ajánlást hirdető táblákat.

Az 1 Michelin-csillagos éttermek sorában továbbra is ott szerepelhet az esztergomi 42 Restaurant. Érdekesség, hogy Michelin-tányért, vagyis ajánlást kapott az idén új belépőként Barna Ádámék másik esztergomi „projektje”, a Piac 42. Az étteremkalauz ajánlása szerint a Michelin-csillagos 42 „kötetlenebb” testvére friss ízekkel teli ételekkel várja a vendégeket és külön kiemelték a túrós palacsintájukat. Megőrizte Tányérját a Platán Bisztro.

Egy MICHELIN-csillag (a kiváló ár-érték arányt és színvonalat hozó konyhájával lehet kiérdemelni)
Babel, Budapest
Borkonyha Winekitchen, Budapest
Costes, Budapest
essência, Budapest
Rumour, Budapest
Salt, Budapest
42, Esztergom

Ami érdekes, hogy a 7, egy csillagos éttermek közül 6 a fővárosban található és csupán a 42 szerepel vidéki vendéglátóhelyként. Zöld csillagnak 5 étterem örülhetett, közülük 1 új belépőként: a vármegyénktől szintén nem túl távoli sziglieti Villa Kabala. A Bib Gourmand, azaz kiváló ár-érték arányú éttermek díját a pécsi Morzsával kiegészülve összesen 7 vendéglátóhely érdemelte ki. Különdíjat 3 étterem kapott.

BIB Gourmand:
Anyukám Mondta, Encs
Casa Christa, Balatonszőlős
Kistücsök, Balatonszemes
Macok, Eger
Morzsa, Pécs (új)
Mór24, Balatonfüred
Sparhelt, Balatonfüred

Az elismerések gasztroturisták újabb hullámát indíthatják útnak hazánk felé. A gasztronómia egyike a leggyakoribb utazási döntést befolyásoló tényezőknek. A Michelin minősítések bizalmat keltenek az utazókban és erősítik az országimázst. Ezt alátámasztja, hogy hazánk számos jól költő küldőpiacán komoly hívószó a magas színvonalú gasztronómia, igaz ez például az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság esetében. Az egynapos látogatóforgalom is látványos, nemritkán kétszámjegyű emelkedést mutatott azokban az úticélokban, amelyek vendéglátóhelyei bekerültek a neves éttermi kalauzba.

Ajánlást kapott éttermek
Bobajka (Tarcal), Botanica (Dánszentmiklós), Csopaki Resti by Laurel (Csopak), FLAVA (Budapest), Fricska 2.0 (Budapest), GÓRÉ (Kisharsány), MoszkvaTéЯ Bistro (Budapest), NOON (Balatonfüred), Piac 42 (Esztergom), SHO (Budapest), Solid (Budapest), Tati (Budapest), White Salon (Budapest), Zincenco Kitchen (Budapest), 67 Sigma (Székesfehérvár), 84 Bisztró (Kapolcs), A Konyhám Stúdió 365 (Fonyód), Alabárdos (Szeged), Alkimista Kulináris Műhely (Szeged), Almalomb (Hosszúhetény), Arany Kaviár (Budapest), Avalon (Miskolc), Clarisse (Tura), Costes Downtown (Budapest), FELIX Kitchen & Bar (Budapest), füge (Tihany), Graefl Major Kétútköz (Poroszló), Hoppá! Bistro (Budapest), Horgonyzó Kisvendéglő (Tiszalök), Hosszú Tányér (Hosszúhetény), IKON (Debrecen), Kővirág (Köveskál), Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely), LAMAREDA (Győr), Laurel (Budapest), Lokal47 (Kéthely), Mák (Budapest), Morzsa (Pécs), Natura Hill (Zebegény), Neked Főztem (Zánka), Nobu Budapest (Budapest), Onyx Műhely (Budapest), Öreg Prés (Mór), Pajta (Őriszentpéter), Pasztell (Budapest), Platán Bisztró (Tata), Rézmozsár (Kiskunhalas), Rókusfalvy Fogadó (Etyek), Rutin (Budaörs), Sauska 48 (Villány), Spago by Wolfgang Puck (Budapest), St. Andrea (Budapest), Stand25 Bisztró (Budapest), Textúra (Budapest), Tihanyi Vinarius (Tihany), Umo (Budapest), Végállomás Bistro&Wine (Miskolc), Víg Molnár Csárda (Csopak), Villa Kabala (Szigliget), Zelna Borbár és Vinotéka (Balatonfüred), Zip’s, (Miskolc).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában