Eredményhirdetés

2023.08.01. 14:20

Spicces füge respektus. Tudja mi ez? 2023-ban Magyarország tortája

Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a Spicces füge respektus fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Lawal-Papp Zsófia makói cukrász nyerte a Kikelet fantázianevű alkotással.

Körtvélyfáy Dina

A Spicces Füge Respektus lett Magyarország Tortája 2023-ban

Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület

Fotó: Gergo Kapas

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár minden évben az ipartestület a versenybe, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

Az eredményhirdetésen résztvevő cukrászok
Az eredményhirdetésen résztvevő cukrászok
Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület / Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület

Idén a versenykiírásban újdonságként az is szerepelt, hogy egy Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból - újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, magyar gyógynövények – minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál.

A Magyar Cukrász Ipartestület keddi közleményéből kiderül: három körös zsűrizési folyamatban születik meg a győztes minden évben. Az első fordulóban anonim módon kóstolnak a zsűritagok, majd a második zsűrizési körben újra kóstolják a döntős tortákat és szakmai javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat az Ipartestület tanműhelyében, ekkor már a zsűri az elkészítés folyamatát is pontozza, majd az elkészült tortákat is újra értékeli.

A győztesnek, Lakatos Pálnak (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) a Spicces füge respektus ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt füge fagylalt adta az ihletet, melyhez a karamell és a tokaji aszú párosítása izgalmasnak ígérkezett.

A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. A tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.

A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített Betyáros málna lett, míg a harmadik helyen a Merengő, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett.

A Villamosterv Kft. felajánlásából Magyarország tortája verseny győztesének különdíja idén is egy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. által készített, kézzel rajzolt és festett, nagy értékű, egyedi torta tál. A második helyezett egy értékes szakmai workshopon vehet részt az Ipartestület oktatókabinetjében, a harmadik helyezett szintén egy szakmai továbbképzési lehetőség kap a Csokoládé Akadémia felajánlásaként.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország tortája versennyel.

Az idei győztes Lawal-Papp Zsófia a makói Papp Cukrászda cukrásza lett Kikelet elnevezésű édességével. A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor. A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A Kikelet íz és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésnél is megjelenik.

Egy szelet torta energiatartalma 236,8 kcal, míg szénhidrát értéke 11,8 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki kerüli a cukor és a fehér liszt fogyasztását.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.

Mint korábban beszámoltuk róla, a versenyen ebben az évben is indult a komáromi Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter cukrász kettős is. Ezúttal Mandula kajszi alkotásával bejutott a döntőbe, ahol hat torta versenyzett.

Bizonyára sokan tudják, Sztaracsek Ádám nem először próbált szerencsét a Magyarország Tortája versenyen. 2018-ban nyerni tudott a Komáromi kisleány tortájával. Két évvel később két tortája, a Tétényi áfonyás mandula és a Hunyadi krónikája döntőbe jutott és a harmadik helyet szerezte meg. Tavaly is sokan gratuláltak neki és Szirmai Péternek, a cukormentes megmérettetésen egyedüliként sikerült két tortával is képviseltetniük magukat a döntőben, ahová a Csokoládé királyfi és a Kék Duna keringő elnevezésű kreációik is bejutottak. A Csokoládé királyfi nevű második helyezést érdemelt ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában