Sztaracsek és Szirmai

2023.04.14. 11:30

„Ott vagyunk a legjobbak között!” – Komárom újra megmutatta az országtorta-versenyen

Idén is bejutott a Magyarország Tortája verseny döntőjébe a komáromi cukrász, Sztaracsek Ádám, illetve Szirmai Péter alkotása. A torta a Mandula kajszi fantázianevet viseli.

Kemma.hu

A mandula kajszi is versenyben van az országtorta címért

Forrás: Jánoska Cukrászda/Facebook

A Magyar Cukrász Ipartestület közleményében leírta: tizenhetedik alkalommal hirdették meg a Magyarország Tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapjának köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát. Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, Sztaracsek Ádám komáromi cukrász 2023-ban is ott lesz a Magyarország Tortája verseny döntőjében. Ezúttal Mandula kajszi alkotásával.

A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vár az ipartestület. Idén az új, kreatív ötletek mellett, olyan specialitásokkal is lehetett nevezni, amik már korábban bizonyítottak a cukrászdákban és megfeleltek az idei versenykiírásnak.

Az idei megméretés újdonsága volt, hogy az alábbi, nemzeti értékekből és hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból legalább egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál: újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, gyógynövények, így például kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű.

A közleményben tudatták, hogy az idén is rendkívül izgalmas kreációkkal jelentkeztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 35 torta nevezése érkezett. Érdekesség, hogy bár a választható alapanyagok közül csak egyet volt kötelező felhasználni, sok versenyző akár két-három összetevőt is kombinált a tortájában.

A kötelező elemek és a gyümölcsök mellett most több tortában megjelent a tejbegríz és a sajt, a választható gyógynövények közül pedig szinte mindegyiket használták a versenyzők.

Az idei döntős torták a következők: Betyáros málna (Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső), Cserszegi fűszeres-mandulás torta (Németh Béla – Sütibolt, Keszthely), Mandula kajszi (Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter – Jánoska Cukrászda, Komárom), Merengő (Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada), Spicces Füge respekturs – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós), Tihanyi echo (Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest).

Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter – Jánoska Cukrászda
Szirmai Péter és Sztaracsek Ádám a Mandula kajszi tortával. Cukrászaink bíznak az újabb sikerben 
Forrás: Sztaracsek Ádám/Facebook

A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újrakóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A győzteseket augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd.

Bizonyára sokan tudják, Sztaracsek Ádám nem először próbált szerencsét a Magyarország Tortája versenyen. 2018-ban nyerni tudott a Komáromi kisleány tortájával. Két évvel később két tortája, a Tétényi áfonyás mandula és a Hunyadi krónikája döntőbe jutott és a harmadik helyet szerezte meg. Tavaly is sokan gratuláltak neki és Szirmai Péternek, a cukormentes megmérettetésen egyedüliként sikerült két tortával is képviseltetniük magukat a döntőben, ahová a Csokoládé királyfi és a Kék Duna keringő elnevezésű kreációik is bejutottak. A Csokoládé királyfi nevű második helyezést érdemelt ki.

A mostani örömhírről Sztaracsek Ádám is beszámolt Facebookon: Tudom, tudom, megfogadom mindig, hogy többet nem versenyzek. Most is megfogadtam. Így neveztünk be Szirmai Péterrel a Magyarország tortája versenyre. Jelentem: idén megint ott vagyunk a döntőben!!! Szurkoljatok, hogy a maximumot hozzuk ki a tortából és sikerüljön nyernünk. Igazából innen jön a munka nagy része. Hajrá, Komárom! Hajrá, Jánoska Cukrászda! – fogalmazott Sztaracsek Ádám. A győzteseket augusztus elején ismerheti majd meg a nagyközönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában