Szomorú

2023.08.17. 13:56

Nem eszik Jill, az elpusztult móri kenguru párja

Ha nem találnak új társat az egyedül maradt kenguru mellé, az állat bele is betegedhet a magányba.

Goletz-DeáK Viktória

Nincs idő a gyászra, muszáj párt, társat találnia a nőstény kenguru mellé György Anitának. A móri Doronita Családi Farm tulajdonosa a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a magányosan maradt Jill depressziós lett, nem eszik rendesen, alig ugrál, csak áll, vagy ül a kifutójában és néz. Új társat, egy megfelelő hím benett kengurut pedig nem egyszerű találni. 

– A bennett kenguru szabadban túlnyomórészt magányos, de ha elég élelem, víz áll rendelkezésre akkor összeverődnek, hierarchia alakul ki. "bezártság " esetén nyilván ez másképp alakul, főleg ha csak ketten vannak. Nem vagyok szakértő csak azt tudom amit láttam, látok, amit megfigyeltem, tapasztaltam. Jack elveszésének napján, már egy hete Jill teljesen megvadult. Ki akart törni a karámból,  folyamatosan nekiugrott a kerítésnek, láthatóan megzavarta hogy nincs itt a párja. Másnap nyugodtabb volt túlságosan is nyugodt az előző naphoz képest, gyakorlatilag egy helyben ült egész nap bámult a messzeségbe – mesélte Anita, akihez korábban etetéskor mindkettő állat oda ment és "dumáltak". 

De Jack eltűnése után az étel érintetlen maradt. Azóta szerencsére eszeget, kicsit ugrál is, de nem olyan mint korábban. Mikor Jack vasárnap elpusztult, Anitáék egy nyuszit tettek be a nőstény kenguru mellé a kifutóba. Azt szerette volna, ha nem érzi teljesen magányosnak magát az állat. Végül szerdán reggel tört meg a jég és már együtt ment enni a nyuszi és Jill. Azonban ez nem a végleges megoldás. Anitát nagyon megviselte a hím kenguru elvesztése, akit kölyök kora óta ő nevelt, de tudja, hogy nem most van ideje a gyásznak. 

Jacket kerestük időt energiát nem kímélve, végül hazahoztam. Mielőtt lehunyta utoljára a szemét rám nézett. Láttam a szemében mintha azt mondaná itt vagy végre. Hazahoztam betakarva talicskában tolva. Nehéz méterek voltak ezek. Csak annyit mondtam magamban, hogy itthon vagy és csak sírtam, egyedül voltam. Hátra mentem Jillhez, aki éppen akkor meredt a messzeségbe.  Csak halkan súgtam neki, ne haragudj. És ahogy ott álltam vele szemben belém hasított a gondolat nem maradhat egyedül. Bevillant, hogy esetleg keressek neki új helyet ahol a társai között lehet, hiszen hirtelen nem tudok neki társat venni. De a következő pillanatban belém mart a lelkiismeret furdalás, hogy Jack-et "cserben hagytam" Jill-el nem tehetem meg ugyanezt, nem élném túl – magyarázta a benne dúló érzéseket Anita, aki tagja az elveszett kenguru keresésében is segédkező a Dog Plusz Egyesületnek. Most is hozzájuk fordult segítségért.

– Beszéltem az egyesület vezetőjével, Ildivel és már nem is tudom melyikünk mondta ki, hogy próbáljuk meg összegyűjteni egy fiú árát. Egy új fiúval nem Jacket akarjuk pótolni, hanem Jill magányát megszüntetni. Attól még minden nap gondolok Jackra egy-egy könnycseppet elmorzsolok, gyászolok. Sokan mondhatják ugyan már ez csak egy állat egy kenguru egy vadállat. De biztosan sokan tudják miről beszélek ha azt mondom hogy ő nemcsak egy állat hanem családtag – hangsúlyozta Anita, aki a farmon közel 150 állattal dolgozik mindennap. 

– A gyásznak este van helye, mikor visszavonulunk. Az állattartásban sokszor kell egy pillanat alatt nehéz döntést hozni nincs idő érzelmekre akkor abban az adott pillanatban csak később. Volt olyan eset amikor az egyik pónink nem tudott megelleni, elpusztult a csikó a hasában. Nem volt idő sírni sajnálkozni, cselekedni kellett, ha már a csikót elvesztettük küzdjünk az anyáért, aki él. És mikor már ő jól volt, akkor volt helye annak hogy a halott csikót sajnáljuk. Most is hasonló a helyzet. Az élő Jillnek kell segíteni, mert Jacken már nem tudok. De nagyon nehezen viselem az elvesztését nem vagyok túl az elmúlt hét eseményein, gyászolok. Nem én kértem ezt a hatalmas média figyelmet a sok bántással együtt én csak meg akartam őt találni és hazahozni - tette hozzá A családi farm vezetője. 

Mint arról korábban beszámoltunk: a Tatabányai 4x4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesület és a Dog Plusz Egyesület segítségét kérték, hogy hőkamerás drónnal eredjenek az ausztrál állat nyomára, ami szerdán délelőtt tűnt el rejtélyes módon kifutójából. Sajnos ezúttal a keresésnek nem happy end lett a vége. Vasárnap Jack betéved a szomszéd marhái közé, ahol az egyik bika nekinyomta a kerítésnek és elpusztult. Anita szerint biztos, hogy valaki kiengedte a kifutójából az állatot, mert se a duplazár, se a kerítés nem volt sérült, a párja pedig a helyén maradt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában