Nyaralás

2023.07.24. 17:27

Saját autóval szeretünk nyaralni menni, és egyre többen ellenőrzik a kocsit is előtte

Belföldi és külföldi úticéltól függetlenül nyaralni jellemzően autóval megyünk. Az is közrejátszik ebben, hogy a saját tulajdonú jármű szabadságot ad, élvezetes a vezetés, egyben a kocsi kiszámíthatóbb és praktikusabb közlekedési eszköznek számít – derül ki a Magyar Suzuki Zrt. közleményéből.

Walczer Patrik

A vállalat még május végén online felületen nagy mintájú felmérést végzett, az „Autóvezetés és nyaralás” című kutatáson összesen 2129, 18 év feletti magyarországi autóvezető válaszolta meg az összes kérdést. 

Az eredmények kiértékelésekor számos érdekességre derült fény. Például kiderült, hogy a megkérdezettek 95,58 százaléka nyaraláskor inkább autóval utazik, tízből hét ember pedig nem változtatott a korábbi utazási szokásain, így maradt a jól bevált, saját kocsinál. A Magyar Suzuki Zrt. kutatása arra is rámutatott, hogy az elmúlt másfél évben megnövekedett költségek idén éreztetik először hatásukat a nyári szabadságolások terén. A trendek szerint megfontoljuk, hogy hova, mennyi időre és milyen közlekedési eszközzel utazunk.

Az autó toronymagasan vezet, leginkább azért, mert kötöttségek nélkül, szabadon megállhatunk bárhol és bármikor, ellenben a kötöttpályás közlekedési módok esetében jóval szűkösebbek a lehetőségeink. A megkérdezettek 27 százaléka változtatott azon, hogy mennyiszer használja az autót vakációzáshoz. A közlemény szerint a módosítók 16,86 százaléka hétköznap kevesebbet, nyaraláskor viszont többet használja a saját járművét, 8,97 százalék továbbra is autóval nyaral, de kevesebbszer utazik külföldre, mindössze 1,6 százalék pedig úgy válaszolt, hogy már nem indul útnak autóval országhatáron túli helyre. Szép számmal vannak azok is, akik nem autóval mennek nyaralni. Ennek a tábornak a 39,89 százaléka a megemelkedett költségek, 36,75 százaléka a jármű nem megfelelő műszaki állapota miatt dönt így.

A Magyar Suzuki Zrt. azt is megírta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikái alapján elmondható, hogy nyáron történik a legtöbb közúti baleset, mely valamelyest evidens, hiszen a jó idő többeket csábít az utakra. A felmérés kimutatta, hogy tízből hatan akár három óránál hosszabb útnak is nekivágnak – persze az időjárás vagy a sötétség is eltántoríthatja a sofőröket a nagyobb távok teljesítésétől –, a döntő többség pedig spontán, tehát nem előre tervezve tart pihenőt. Sok család külön figyel arra, hogy mivel kössék le a hosszú út alatt a gyermekeiket, a legtöbben elektronikai eszközöket adnak a kicsiknek, de a hangoskönyv és a mesemondás is népszerű.

Bár még mindig láthatunk példákat arra, hogy minden előjel nélkül lerobban egy, a horvát tengerpart felé tartó magyar rendszámos kocsi, azért a sofőrök nem szeretik a véletlenre bízni a dolgukat. A felmérésben rész vevők 67,64 százaléka az út előtt ellenőrzi a gépjárművének műszaki állapotát, viszont csupán ennek a tábornak a fele viszi el a kocsit szakemberhez. Több mint 38 százalék saját maga vizsgálja meg, van-e probléma az autóval.

„Cégcsoportunk több, mint 100 éves fennállása óta nagy figyelmet fordít arra, hogy olyan termékeket hozzon létre, melyek kiszolgálják az ügyfelek igényeit. Autógyártóként kiemelt figyelmet fordítunk a biztonságra, azonban ez önmagában nem elegendő. A vezetők és a közlekedés összes résztvevőjének felelősségteljes viselkedése is elengedhetetlen ahhoz, hogy a közutakon mindenki biztonságban érezze magát. A nyár az önfeledtségről, a pihenésről és a kikapcsolódásról is szól, fontos azonban, hogy a vakáció alatt is körültekintőek legyünk, amikor volán mögé ülünk. Járművünk legyen mindig megfelelő műszaki állapotban, ezért fontos rendszeresen, szakember segítségét kérni a gépjármű ellenőrizéséhez. Érdemes azokon a körülményeken is elgondolkodni, amelyek hatással lehetnek vezetői képességeinkre. A mentális- és fizikai fáradtság mellett vegyük figyelembe azt is, van-e kellő rutinunk, hogy a megnövekedett forgalmi helyzetben magabiztosan helyt álljunk.” – vélekedett a kutatásra reagálva Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában