Kemma.hu videó

2023.07.08. 19:58

Esztergomban megmutatták, miként zajlik az autentikus, humorral vegyített aratási munka +videó

A kalászosok, és a magyar kenyér alapját jelentő búza aratásáról szóló rendezvényt tartottak Esztergomban. A Szentgyörgymezői Kertbarátkör szervezésében megvalósult eseményen nemcsak az autentikus aratást mutatták be, de az azt megelőző, az aratómunkások és a gazda közötti alkudozás nemegyszer humorral tarkított jelenetét is.

Pöltl Zoltán

Erős Gábor figyeli értő módon az idei termést

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Régi hagyomány Esztergom agrárkultúrában is gazdag városrészében, hogy a település határában nyáron aratóünnepet tartanak. A Szentgyörgymezői Kertbarátkör által idén szervezett esemény Erős Gábor országgyűlési képviselő, Steindl Balázs alpolgármester és Varga Krisztián önkormányzati képviselő is részt vett. 

aratás, arató ünnep
Erős Gábor a hagyományok tiszteletét emelte ki beszédében
Fotó: P. O. Z. / Forrás:  24 Óra

Az ünnep első részében a földekhez közeli panzió nagytermében ültek össze a kertbarátkör tagjai, akiket és a megjelent vendégeket Major László elnök köszöntötte, aki bejelentette, hogy idén egy vérbeli aratómester fia, név szerint Magyar József csatlakozik az esztergomi tradicionális aratókhoz. Az esemény egyik fénypontja volt az aratóbanda vezetője és a földesgazda közti, munkavégzés előtti stilizált alkudozási jelenet, melynek során, az elvégzendő munka és az érte járó javadalom mennyisége tekintetében, az aratók vezetője és a gazda a saját taktikai képessége is megnyilvánulhatott.

A két férfiú végül megegyezett, kezet ráztak a szóbeli megállapodásra és áldomást ittak az alkalomból. Erős Gábor beszédében többek között a hagyományok, a Szentgyörgymezői Kertbarátkör több, mint ötven éves lankadatlan fennállásának jelentőségére hívta fel a figyelmet, rámutatva, hogy ebben a közösségben nemzedékről nemzedékre száll és öröklődik a néphagyomány és földműveléssel való foglalkozás. 

Az aratókat, az arató eszközeit Kiss-Maly László, a szentgyörgymezői templom plébánosa áldotta meg. Ezt követően vonultak ki az ünneplők a 6 hektáros búzatáblához, ahol autentikus népzenei aláfestés kíséretében kezdődött meg az aratás, mégpedig az alapvető kézi eszközökkel, kaszával, sarlóval, kévegyűjtő favillával és gereblyével. Az ünnep végén a Szentgyörgymezői Kertbarátkör tagjai finom és zenés vadvacsorával zárták a jeles alkalmat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában