Figyelmeztető alkalmazás

2023.06.17. 17:00

Tábort szerveznek Komáromban a Tudományos olimpia legjobbjai

Óvári Ákos és Szőnyi Balázs nemrégiben vehettek át első díjat az Országos Tudományos és Innovációs Olimpián (OTIO). A két fiatalember a nyáron sem pihen: a Kemence Egyesületnél tartanak tábort a digitális világ iránt érdeklődő gyerekeknek.

Körtvélyfáy Dina

Óvári Ákos és Szőnyi Balázs a digitális világ rejtelmeibe vezetik majd be a gyerekeket

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Ákos és Balázs általános iskolás koruk óta osztálytársak, így nem meglepő, hogy sikeres csapatot alkotnak. A megmérettetésre egyébként majdnem 160 projekttel jelentkeztek, a határon túlról is, több forduló után hirdettek eredményt. Az első fordulóból 86 pályázat jutott tovább, amelyek közül 69-nek sikerült kidolgozni a pályázatát. Ezekből a 29 tagú akadémikusokból, és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság kiválasztotta a 27 döntős pályamunkát.

Óvári Ákos és Szőnyi Balázs az OTIO-ra egy olyan eszközzel és alkalmazással készültek, amely figyelmezteti a sofőröket arra, ha az úton elöttük vad vagy ember van, így segít elkerülni a baleseteket. Ezzel kapcsolatban szabadalmi eljárást is indítottak, mert szeretnék projektjüket kész termékké formálni.

A fiúk komáromiként fontosnak tartják azt is, hogy tanítsák a városban élő gyerekeket annak érdekében, hogy a felnövekvő generáció is innovatív projekteket tudjon létrehozni. Ákos a B&O ipari automatizálással foglalkozó komáromi cég B&O Akadémia programját is vezeti, amelynek keretében hétvégente lehetőséget adnak betekintést nyerni a robotika világába. Céljuk, hogy a Kemence Egyesület tábora után a legügyesebbek az akadémia foglalkozásaira is eljöjjenek.

Díjátadás
Az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia eredményhirdetése Budapesten, az ÖbölHáz Rendezvényközpontban volt. Óvári Ákos és Szőnyi Balázs első díjas lett, az elismerést dr. Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, dr. Jakab László, az OTIO-zsűri elnöke, dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár és Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal elnöke adták át. Az OTIO első díját három pályamű érdemelte ki, mint kiemelkedő, nemzetközileg is jegyzett kutatási eredmény. Megalkotóik 500-500 ezer forintos egyszeri ösztöndíjat nyertek. 

Elárulták azt is, mire készülhetnek azok, akik jelentkeznek a Kemence Egyesület nyári táborába. A programok között szerepel szoftverfejlesztés, programozás, robot­építés, 3D-s nyomtatás, valamint VR-játékokkal is készülnek. Olyan jelentkezőket várnak, akik már tudnak írni és olvasni, hiszen a programozáshoz ezek szükségesek, illetve a logikus gondolkodás sem hátrány, ha valaki részt akar venni a táborban.

Ákos és Balázs egyébként most végeztek a Bánki Donát–Péch Antal Technikumban, de már készülnek a továbbtanulásra is. Vagy Győrben, a Széchenyi-egyetemen, vagy a Budapesti Műszaki Egyetemen tervezik folytatni tanulmányaikat, Ákos az Óbudai Egyetemet is megjelölte lehetséges opcióként. Szeretnének saját vállalkozást is indítani, és további termékeket piacra dobni.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában