Siker

2023.06.10. 13:22

Tudományos olimpia legjobbjai lettek a Bánki-Péch diákjai

Óvári Ákos és Szőnyi Balázs pályamunkája első díjat érdemelt ki két másikkal egyetemben az Országos Tudományos és Innovációs Olimpián.

Kemma.hu

A közelmúltban adták át az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) díjait a fővárosban. A két napon át a Budapesti Műszaki Egyetemen lezajlott döntő résztvevői közül tíz pályaművet ismertek el. Bódis László, a KIM innovációért felelős helyettes államtitkára, a tudományos és innovációs olimpia zsűrijének társelnöke beszámolt arról, hogy az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát ezen a néven először rendezték meg, a megmérettetés elődje az Ifjúsági, Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny volt, amelyet 31 alkalommal szerveztek meg.

Az olimpiára 157 pályamű érkezett, a zsűri közülük 86-ot ítélt kidolgozásra érdemesnek, a döntőbe pedig 27 került. Az OTIO I. díját három pályamű érdemelte ki, mint kiemelkedő, nemzetközileg is jegyzett kutatási eredmény. Megalkotóik 500-500 ezer forintos egyszeri ösztöndíjat nyertek. Első díjas lett Óvári Ákos és Szőnyi Balázs, a tatabányai Bánki Donát Pech Antal Technikum két tanulója „Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer" című munkájukkal, Laskai Szilveszter a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumból (pályaművének címe: Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel). Szintén első díjas lett Vida Ákos, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákja Gaming Accebility című munkájával. 

A három II. helyezett pályamű 350-350 ezer, a négy III. helyezett 200-200 ezer forintos egyszeri ösztöndíjat kapott. Átadtak továbbá tizenhat dicsérő oklevelet, valamint tizennégy tanárt is díjaztak.

HANKÓ Balázs; FARKAS Szabolcs; JAKAB László; SZÓNYI Balázs; ÓVÁRI Ákos; KARIKÓ Katalin;
Farkas Szabolcs, az SZTHN elnöke, Szőnyi Balázs díjazott, a tatabányai Bánki Donát Pech Antal Technikumból, Jakab László, a zsűri elnöke, Óvári Ákos, a másik díjazott, Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője és Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára (balról jobbra) a díjátadón
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

− Innováció egyenlő jövőképesség, a receptje pedig a diákok, a tehetséggondozó tanárok és jó egyetemek, kutatóhelyek hármasából áll össze. Ebből tudjuk Magyarországot olyan innovációs nagyhatalommá tenni, amely a hazai kreativitást tudja megmutatni − mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, Hankó Balázs a díjátadón.

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány innovációs programjának névadója, Neumann János százhúsz éve született, és idén augusztusban tíz év után Magyarországon tér vissza Európába a Nemzetközi Informatikai Olimpia, amely szintén Neumann előtt tiszteleg. Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus beszédében nagyon fontosnak nevezte, hogy a mostani díjazottak, a jövő kutatói jó egyensúlyt tudjanak kialakítani saját életükben, a fizikai és a szellemi frissességet egyaránt fenntartsák, mert csak így lesznek képesek a munkájuk során állandó jelleggel visszatérő stressz kezelésére.

Nem a siker után lesztek boldogok, hanem a boldogság az, ami a siker. Én sem állnék itt, ha életem során négyszer el nem bocsátottak volna az állásomból, még tíz évvel ezelőtt is Amerikában, de ha ez nem történt volna meg, ma nem lenne Pfizer-vakcina sem 

− jegyezte meg Karikó Katalin.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában