TAPE-Food Industry

2023.06.27. 19:04

Nemzetközi szinteken is versenyképes élelmiszeripart teremtettek Észak-Komáromban

Céljuk a határ menti együttműködések fejlesztése, valamint az innovatív technológiák bevezetése volt.

Kemma.hu

A határ menti együttműködés magasabb szintre helyeződött az akciótervek segítségével

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

A Tiszti Pavilonban rendezték meg a TAPE-Food Industry foglalkoztatási célú akcióterv zárókonferenciáját. A projekt célja az volt, hogy nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeripar jöjjön létre a magyar–szlovák határvidéken, illetve a munkavállalói mobilitást is támogatták, új munkahelyek jöttek létre.

Az eseményen először Kiss-Parciu Péter, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára mondott beszédet. Hangsúlyozta, a határ menti együttműködés magasabb szintre helyeződött az akciótervek segítségével. Hozzátette, bár sok kihívással kellett szembenézni az utóbbi időszakban, pozitív üzenete van az ilyen jellegű együttműködéseknek.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, kormánybiztos úgy fogalmazott: szükség van a kisebb, helyi célok kitűzésére, amelyek megerősödve jó példává válnak mások számára is. Mint mondta, ennek a programnak az a szépsége, hogy egyszerre szolgál nagyobb gazdaságfejlesztési érdeket, illetve a térség kisebb gazdasági szereplőit is bevonja.

Vasi Emma, a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás (RDV ETT) igazgatója elmondta, a pályázatnak köszönhetően élelmiszeripari tevékenységet támogató eszközparkokat szerezhettek be, illetve innovatív gyártási technológiákat is fejlesztettek. Hét új munkahelyet teremtettek, illetve kutatási és tudományos eredményeket is elértek, amelyek a gyártási folyamatokba is bekerülnek. A köszöntőket követően a pályázatban résztvevő szervezetek mutatkoztak be. 

Résztvevők
A projekt partnerségében nyolc szervezet működött együtt. Az RDV ETT mellett öt vállalkozás: a dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat, a tarjáni Vörös Tészta Manufaktúra, a KKV-Union s.r.o., az AEH spol s.r.o. és a Mäsovinky s.r.o. Illetve két kutatóintézet, a Széchenyi István Egyetem és a szlovákiai Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeri Központ. A pályázatot az Interreg Szlovákia- Magyarország Együttműködési Programon keretén belül az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában