Sportgála

2024.05.08. 19:50

Átadták az idei év sportösztöndíjait Tatabányán, különdíjban részesült a csodatini

A tatabányai polgármesteri hivatalban ünnepélyes keretek között adták át a Tatabánya Sportjáért díjat, illetve a Földi Imre Sportösztöndíjakat.

Kemma.hu

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is az olimpiai bajnok, legendás tatabányai súlyemelő, Földi Imre születésének napján részesültek sportösztöndíjban és különböző kitüntetésekben a város tehetséges és eredményes ifjú sportolói. Merthogy Tatabányán nem nagyítóval kell keresni a kiemelkedő versenyzőket. Az ünnepélyes díjátadón Szűcsné Posztovics Ilona polgármester, Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője és Földi Csilla, Földi Imre lánya is részt vett. 

Reichnach Ferenc és tanítványai: Árvai Róbert (balról) és Szabó Benjámin (jobbról)
Reichnach Ferenc és sportösztöndíjas tanítványai: Árvai Róbert (balról) és Szabó Benjámin (jobbról)
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Négyen lettek sportösztöndíjasok idén

Elsőként a Földi Imre Sportösztöndíjakat osztották ki, összesen négy sportolónak. Az elismerésben részesült a tavalyi évhez hasonlóan Árvai Róbert, a TSC-Geotech futója, aki 2023-ban szinte számolatlanul szállította az országos bajnoki érmeket, ezen felül tagja volt a magyar válogatott világbajnoki keretének is junior korosztályban. Banai Zoé birkózó eredményeit is elismerték, nemhiába. Az ifjú sportoló a tavalyi évben minden versenyét megnyerte, amelyiken elindult, majd egy korosztállyal feljebb, az U15-ösöknél bekerült a nemzeti csapatba, majd az Európa-bajnokságon ötödik helyezést ért el. 

Az ösztöndíjat szintén megkapta Rózsahegyi Bori távolugró, aki a korosztályában az összes hazai és nemzetközi versenyen az első helyen végzett, lapunknál pedig az év női sportolója lett. Edzője szerint ő lesz az első magyar női távolugró, aki hét méter fölött tud majd teljesíteni. A negyedik sportösztöndíjat Szabó Benjámin a Tatabányai Sport Club közép- és hosszútávfutója érdemelte ki. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon új U18-as országos csúccsal lett harmadik, miközben az országos bajnoki címet is elhódította.

A tatabányai csodatini sem maradt kitüntetés nélkül

A Földi Imre Reménység Program keretében támogatja a város Gnám Tamara és Kovács Gergely vívókat, illetve Oláh Levente ökölvívót. Gnám Tamara jelenleg a negyedik az országos felnőtt ranglistán, legutóbb Kínában a Világkupa-versenyen csapatban állhatott fel a dobogó harmadik fokára párbajtőrvívásban. Kovács Gergely junior Európa-bajnok lett, míg a világbajnokságon és az Universiadén a szintén fényesen csillogó bronzérem került a nyakába. Tatabánya ökölvívó reménysége, Oláh Levente óriási teljesítménnyel elhódította 2023-ban az országos bajnoki címet.

Itt még nem ért véget a büszkeségek díjazása, támogatása. A szintén a súlyemelő legendáról elnevezett Bajnok Program keretében szintén támogatásban részesül a vívó Muhari Eszter, aki többek között párbajtőrvívásban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett csapatban, és ő is tagja volt a fentebb említett kínai vívósikernek. Végül pedig egy különdíj átadására került sor. Kiváló eredményei elismeréseként tüntették ki az utóbbi hónapok legnagyobb helyi sztárját, a 400 méter vegyesúszásban brutális egyéni rekorddal országos bajnoki címet szerző, és nem mellesleg olimpiai szintet úszó Jackl Vivient

Jackl Vivien és edzője, Kocsis Márta
Jackl Vivien és edzője, Kocsis Márta
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Az ünnepség fénypontja ezúttal is a Tatabánya Sportjáért Díj átadása volt, ami nyugodtan tekinthető életműdíjnak is. Idén a magyar atlétikasport kiemelkedő alakja, Reichnach Ferenc vehette át az elismerést, aki sportolóként közép- és hosszútávfutásban számtalanszor magára ölthette a címeres mezt. Az 1984-es Los Angelesi olimpián csupán az akkori politikai helyzet miatti bojkott miatt nem vett részt. Később edzőként kezdett tevékenykedni, és olyan nagyszerű sportolók kerültek ki a kezei közül, mint az olimpikon Szögi István, vagy a gálán szintén díjazott Árvai Róbert és Szabó Benjámin.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában