Lecsavarják?

2023.06.11. 15:29

Mi lesz veled, kupakgyűjtés? - beteg gyerekek gyógyulását segítette, júliustól már nem veszik át

Változik az újrahasznosítási szabály és a feldolgozás menete: júliustól nem veszik át és váltják forintokra az összegyűjtött kupakokat. Vármegyénkben is több kisgyereknek gyűjtöttek így, sokaknak éveken keresztül komoly, életet, életminőséget mentő összegeket jelentett ez a bevételi forrás.

Goletz-Deák Viktória

Vármegyeszerte több településen helyeztek ki a gyűjtést segítő szíveket és hordókat az elmúlt években. Eddig jót tehettünk azzal, ha ezekbe dobtuk a kupakokat

Forrás: Kemma.hu

A Kisalföld.hu számolt be arról, hogy jövő hónap végétől nem veszik már át a műanyag-feldolgozó cégek az összegyűjtött csavarzárakat, mert változik a feldolgozás menete. Ezzel pedig évi többszázezer forinttól esnek el azok az alapítványok és egyesületek, amelyek eddig kupakgyűjtésből finanszírozták kiadásaik egy részét. 

Egy európai uniós előírás miatt jövőre minden kupakot rögzíteni kell a palackjához. Egy évvel a határidő előtt már több nagyobb gyártó – például a Coca-Cola vagy a Tetra Pak – termékeinél rácsodálkozhatunk a változásra: nem marad a kezünkben a kupak, ha lecsavarjuk a flakonról azt.

A cégek elismerik, hogy sorra érkeznek hozzájuk a fogyasztói panaszok, és fejlesztésre szorul még a technika is, ám a környezetvédelmi szempontok miatt már több gyártósor átállt az új tech­nológiára. A módszerváltással azt szeretnék elérni, hogy a kupakok ne külön életet élve jelentsenek szemetet, hanem a palackkal együtt hasznosíthassák újra azokat. A kupakgyűjtő szervezetekkel azonban nem számoltak. 

Az Önkéntesség Tatán és Környékén civil szervezet Tatán és több környező településen is helyezett el korábban kupakgyűjtő kupakgyűjtő szívet, amivel több járásban élő beteg vagy sérült gyermeket és családját kívánták támogatni. Többek között a szívátültetésen átesett tatai Boginak is gyűjtötték a kupakokat

Gönczy Mihály, a jótékonysági szervezet vezetője a Kemma.hu kérdésére elmondta, megkeresték a kupakokat átvevő MOL-t, hogy találjanak megoldást a problémára. 

Vizsgáljuk azokat a lehetőségeket, amelyekkel a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. által működtetett rendszerbe be tudjuk illeszteni az eddigi gyűjtési gyakorlatok folytatását

– kapta válaszul az alapítvány a MOHU Üzleti Ügyfélszolgálattól. Így, ha konkrét ígéretet nem is kaptak, bízunk abban, hogy van remény, a gyűjtések folytatására.

A kupakgyűjtő szív kezdeményezés annak idején Dániából indult el. A támogatóknak semmibe sem kerülő, ám a kedvezményezettnek a „sok kicsi sokra megy” elv alapján nagy anyagi segítséget jelentő metódus meghódította egész Magyarországot. Vármegyénkben is számtalan szív, hordó, gyűjtőedény várta és nyelte be éveken át a bedobott kupakokat kül- és beltéren, utcákon és oktatási intézményekben, falvakban és városokban egyaránt. Egy kiló kupak napjainkban körülbelül 85 forintot ér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában