Esély az életre

2023.04.05. 07:00

Második szívszületésnapját ünnepli Bogi - a pici tatai lány ma 2 éve kapott új szívet

Április 5-én ünnepli második szívszületésnapját az 5 éves Bogi. A kislány fél szívvel született, és csak szívátültetéssel tudták megmenteni az életét. Boginak rengeteg dolog tilos, de szülei mindent megtesznek azért, hogy boldog gyerekként nőjön fel.

Goletz-Deák Viktória

Húsvét hétfőn volt a műtét

Forrás: beküldött

Azt mondják, azoknak az embereknek, akik új szívet kapnak, két születésnapjuk van. Az első akkor, amikor megszülettek, a második pedig azon a napon, amikor megkapták az új életükhöz elengedhetetlen, egészséges szívet.

A kis Bogi évekből is még csak ötöt gyűjtött össze, de ma már a második szívszületésnapját ünnepli. A tatai kislány nem volt még négy éves, amikor súlyos szívproblémája miatt új szívet kellett kapnia.

Bogi szívátültetés Tata
Bogi felnőttesen viseli a nehézségeket is
Forrás: beküldött

Mint arról korábban beszámoltunk, Bogi jobbkamra-hiánnyal született, még nem volt 4 éves, amikor már túl volt 4 műtéten és 5 katéteres beavatkozáson, hogy „átdrótozzák” a szívét. Vagyis, hogy az erek bonyolult hálózata átvegye a hiányzó rész működését. Állapota azonban sokáig nem javult.

A tatai kislány természetesen azonnal a transzplantációs lista elejére került. Szülei pedig vártak a csodára. Sokáig úgy volt, hogy ha tovább romlik gyermekük állapota, Bogi műszívre kerül addig, amíg nem találnak számára új szívet. Erre azonban végül nem került sor, 2021 húsvét hétfőjén ugyanis azt a hírt kapták a szülők: találtak szívet Boginak.

A pici lány a műtét után 4 hónapig volt kórházban, ahol apukája végig mellette volt. Édesanyja pedig két testvérével várta őket otthon

A kis Bogi mára már túl van a nehezén. Látszólag lelkileg nem törték meg a történtek, nagyon fegyelmezetten viseli a helyzetét. Pedig az élete sohase lehet olyan, mint a testvéreié.

A gyógyszerek miatt szigorú diétát kell tartania. Friss epret sem ehet, mert az érintkezett földdel. De betegsége a testvérei életére is komoly hatással van. Nekik sokszor otthon is maszkban kell járniuk, és sajnos olyan is van, hogy Bogit el kell választani tőlük, és a kislánynak a szobájában kell maradnia.

Bogi szívátültetés Tata
Bogi a tesókkal
Forrás: beküldött

Bátyja, Bendegúz sem tudta a születésnapját a barátaival közösen megünnepelni, nehogy Bogi elkapjon valamit. A kisfiú osztálytársai azonban jelesre vizsgáztak, közösen vettek neki ajándékot és elmentek a házuk elé, ahol a Boldog születésnapot című dallal köszöntötték fel az ünnepeltet. 

– A mai napig maszkot veszünk fel, ha megtudjuk, hogy valamelyik testvérének a csoportjában valaki megbetegedett. Boginak a magas láz veszélyes, a hányás, hasmenés pedig az életmentő, kilökődésgátló gyógyszereket befolyásolja. Úgyhogy ilyen tünetek mellett azonnal kórházba kell őt vinnünk. Most sem jár óvodába a húgával együtt, ugyanis készülünk az április közepi CT-vizsgálatra – sorolta Toszecki János, a kislány édesapja.

Bogi szívátültetés Tata
A kórházi napok alatt sok segítséget kaptak, hogy könnyebben teljenek a napok
Forrás: beküldött

– Bogi a vizsgálat előtt két hétig nem szedheti csak a saját kilökődésgátlóit. És mivel február óta folyamatosan beteg volt, mert minden apróbb betegséget elkap, ezért jobbnak láttuk a húgát is kivenni az oviból, nehogy baj legyen – magyarázta az apuka, aki februárban újra gyermekosztályon „vendégeskedett” lányával, akinek komoly középfülgyulladása és influenza-fertőzése lett. Mentő vitte a Szent Borbála kórházba.

– Először azt hittük, hogy agyhártyagyulladás, mert hányt. Aztán kiderült, hogy az csak az antibiotikum mellékhatása volt, amit szednie kellett. Amikor kijöttek a mentősök, átnézték a gyógyszerek papírjait, ami nem volt kis feladat. Elég hosszú volt a mellékhatások listája. Miután kizártuk az agyhártyagyulladást, jobbnak látták átvinni a sürgősségire Tatabányára. Így volt a legbiztosabb, hiszen a kiszáradástól is félnünk kellett – magyarázta Mikle Judit, Bogi anyukája.  

Bogi szívátültetés Tata
A kislány nemrég lett szemüveges, maga választotta a vidám keretet
Forrás: beküldött

– A dr. Celecz Zsuzsanna gyermekkardiológus irányítása alatt működő tatabányai gyerekosztály kellemes csalódás volt számunkra. Bár kórházban voltunk, nagyon gyermekbarát és ügyes, odafigyelő orvosok és ápolók tették értünk a dolgukat nap mint nap. Kiemelném a dietetikusaikat is, akiknek eddig még nem volt dolga transzplantos gyermekkel, azonban Boginak életmentő a szigorú diéta betartása, ezért többször átbeszéltük mit ehet és mit eszik is meg. Így alakítottak az ott töltött időre neki saját diétát. A kórházban megcsináltuk a kétévente kötelező szűrővizsgálatokat is, mert ilyenkor kell egy átfogó gócpontkutatás is, a gyógyszerek miatt. Transzplantáltként sajnos más súlyos betegségre is hajlamos, mint a rák, vagy a hepatitis. Az is kiderült, hogy szemüvegre van szüksége, amit ő választhatott ki, nagyon büszke rá – mosolygott az apuka, akinek hatalmas feladatot jelent, hogy Bogit vizsgálatokra szállítsa. Ráadásul a család autójának most fog lejárni a műszakija, a szerelő pedig több javítanivalót is talált rajta.

– Ezzel az autóval járunk Budapestre kontrollra, mivel tömegközlekedés a nagy fertőzésveszély miatt nem lehetséges. Apósom ugyan autószerelő, de az alkatrészek ára is megterheli a családi kasszát, ráadásul még karosszériást is kell találnom, aki időben rendbe tudja tenni a küszöböt. Én vagyok az egyedüli családfenntartó, az édesanyjuk ugyanis itthon van, hiszen a lányok már ebéd előtt hazajönnek az oviból. Délelőtt pedig a lakásban takarít és Bogiék ebédjét készíti. A sok betegeskedést is így tudjuk megoldani, hogy nem dolgozik. Sajnos ez később se lesz egyszerűbb. Bogi a gyógyszerei miatt akkor sem lesz erősebb, immunisabb a betegségekkel szemben, így nagy valószínűséggel az, hogy Judit rendes állásba menjen dolgozni, szinte teljesen kizárt – árulta el János. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában