siker

2021.05.30. 20:07

Bogi csodája: otthon gyereknapozott a szívműtött tatai kislány

Számos megpróbáltatás, többhetes kórházi tartózkodás és egy életmentő műtét után reménnyel telve végre hazatért a négyéves Bogi. A kislányról édesapja mesélt portálunknak.

F. M.

Bogira egy nagyon nehéz műtét vár

Forrás: beküldött

Mint arról korábban beszámoltunk, a tatai Bogi fél szívvel született. Az elmúlt időszakban számos nyitott szívműtéten volt túl, amikor a hősiesen küzdő pici lány és családja számára egy életmentő műtét hozta el a reményt. A beavatkozást a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKVI) végezték el rajta.

A műtét sikeres volt, ezután több hetes kórházi lábadozás következett, amelynek végén Bogi végre hazamehetett tatai otthonába, édesanyja, édesapja és két testvére körébe. A lakást még érkezése előtt az önkormányzat segítségével „Bogi-kompatibilisre” alakítottak át, így biztonságos körülmények közé érkezett a pici lány.

Édesapja, Toszeczki János telefonon mesélt az elmúlt egy hétről. Hívásunkkor épp vacsorát készített a családnak, a háttérből gyerekzsivaj hallatszott, így némileg belecsöppentünk a család életébe.

– Nem, nem, Boglárka nem ehet fokhagymát, meg kell főzni – szólt ki az apuka kedvesen az egyik tesónak. Némi pityergés és egyéb, a nagy családdal járó zajok hallatszottak bele a telefonba. Az élet hangjai – mondhatnánk, hiszen Bogi és a család emberfeletti küzdelme az életigenlés legszebb példája. Miután a kedélyek lehiggadtak, János is folytatta mondandóját.

– Bogi nagyon be volt zsongva a hazaérkezés előtt: mikor megyünk már, mikor megyünk már – mondogatta két nappal előtte. Mindenkitől elköszönt a kórházban is – mesélte az édesapa. – Budapestről hazafelé az autóban mondtam neki, hogy aludjon egyet, persze tiltakozott, annyira izgatott volt. De ez mindig így indul, aztán persze szundított egy nagyot.

„Egy hete van itthon, tök jól érzi magát, minden rendben van – és irányítja a többieket”

– tette hozzá nevetve.

A kislány az apukája szerint nagyon jókedvű, jól van és élvezi az otthonlétet. Persze még a gyógyulás elején járnak, ami akár két évig is eltarthat. Ezalatt az idő alatt sok szabályt kell betartaniuk. Bogi például nem mindegy, mit és hogyan eszik. Szigorú diétát kell tartania, ugyanis le van gyengülve az immunrendszere, az immunszupresszív gyógyszereket erőteljesen kapja. Van például olyan szer, amely miatt nem úgy dolgozza fel a cukrot a szervezete, ahogy kell.

– Valamennyit mozoghat is, de nem szabad túlterhelni – tette hozzá az édesapa. – Kimehetünk a szabadba, de nem mehetünk tömegbe.

„Lehetőleg öt méter távolságot kell tartanunk mindenkitől. Így a játszóterezés is kimarad most Bogi életéből.”

Persze a testvérei bőven pótolják a gyerektársaság hiányát. Mint az apa hozzátette: a hat- és a kétéves tesók is nagyon-nagyon várták már haza őt, azóta egyfolytában ott legyeskednek körülötte. Azért a szülők mindig mondják nekik, hogy Bogit még kímélni kell.

– A közösség most egy évig biztosan kimarad. Eddig összesen egy hetet volt óvodában, még ősszel. Aztán az első hét után volt a nagy rosszulléte, így azóta nem járt – tette hozzá.

Bogit hetente egyszer viszik kontrollra a GOKVI-ba, a saját kezelőorvosa ellenőrzi a pici lány állapotát. A tervek szerint a következő héten vissza is vesznek az egyik gyógyszeréből, de ezt majd az akkori eredmények döntik el.

Újabb kihívások

A következő időszak anyagilag is megpróbáltatás lesz a család számára, hiszen valakinek mindig otthon kell lenni Bogival, közösségbe nem vihető. Bár édesanyja GYES-en van a legkisebbel, ám a napi feladatokat, a két másik gyerek logisztikáját is meg kell oldani, így János is otthon maradna. Ehhez most igénylik a méltányossági táppénzt.

Az édesanya feladata is megtöbbszöröződött: naponta minimum négyszer-ötször fertőtleníti át a lakást, egyfolytában takarít, mert Boginak steril környezetre van szüksége a teljes gyógyuláshoz.

A kislány teljes felépülése, az óvintézkedések, a diéta is a további kontrollok eredményeitől függ majd, de János szerint ez két évig tart majd.

– A tesók még szokják az új helyzetet. A nagyobbik már megérti a rendszert, a kisebbik még nem. A családban most szolidaritás van az étkezések terén is. Bogi diétája miatt az van, hogy mindenki azt eszi, amit ő. Persze a kicsik nem önként szolidaritanak, de hát ez van, most nagyon vigyáznunk kell rá.

Hála kórháznak

Az édesapa a hazaérkezésük után Facebook-posztban köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta őket Bogi sikerében:

„Köszönünk ismét mindent a GOKVI összes dolgozójának, az orvoscsoportnak, akik nap mint nap képesek mindent megtenni erejükön felül is, a lehetetlent is megcáfolva. Az ápolóknak, akik akkora szívvel tudnak mindent megtenni, és minden nap reményt és szeretetet adni ezeknek a kis hősöknek. Simóka Nóra néninek és a kis pszicho-csoportnak, amiért minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy szülő és gyerek is el tudja rendezni magában ezt az egész dolgot, mikor bent kell lenni, mindegy milyen okból kifolyólag. Deutsch Katalinnak és a gyógytornász csapat tagjainak, amiért nem csak a tudásuk minden cseppjét teszik bele, de lelkük és szívük erejét is bele kavarják minden nap, hogy egy kicsit könnyebb legyen megindulni az úton hazafelé.

De szeretném megemlíteni külön a takarítókat is, a portásokat is, a büféseket is: mindenkinek van itt egy őszinte mosolya, egy biztató szava! És nem utolsó sorban a családnak, szülőtársainknak, barátainknak, ismerőseinknek, ha csak gondoltak is Bogira, amikor szüksége volt rá! És mindenkinek minden jót és szeretetet, amit kaptunk!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában