Óvatosan!

2023.06.13. 15:41

A Bakonyban is megtalálták a krími-kongói vérzéses láz vírusát egy kullancsban

Észak-Magyarország és a Dunántúl, főképp a Bakony igazi Kánaán a kullancsok számára.

kemma.hu

Hazánkban nem őshonos, de a klímaváltozás hatására nálunk is megjelent a Hyalomma kullancs, amely a krími-kongói vérzéses lázat okozza

Az időjárás, amikor az esős napok és a fülledt, párás meleg váltják egymást, rendkívül kedvez a kullancsok aktivitásának és szaporodási kedvüknek.

Az elmúlt 36 évben nem volt tél

– emelte ki Kapiller Zoltán a Magyar Kullancsszövetség elnöke, aki a Magyar Hírlap stúdióvendége volt. A szakember elmondta, hogy van egy új veszély a kullancsok tekintetében, Földvári Gábor és munkacsapata a Bakonyban, illetőleg a Balaton nyugati medencéjében megtalálta a Hyalomma rufipes nevű kullancsfajt, amelyben megtalálták a krími–kongói vérzéses láz vírusát.

– Ha ez a vírus bárkit megfertőz, akkor innentől kezdve az az egy fertőzött ember, akár a fővárost is le tudja fertőzni, mert cseppfertőzéssel tudja ezt a vírust továbbadni, és ez egy brutális kórokozó, az eddigi tapasztalatok szerint ez 30 százalékos halálozási aránnyal dolgozik – tette hozzá Kapiller Zoltán.

– Nagy kullancspopuláció rajzása zajlik – mondta, és kiemelte, hogy 1-1,5 óránként kullancsvizitet kell tartani még a strandon is, ugyanis a legrejtettebb zugokba is képesek bemenni a vérszívók.

A közparkokban lévő magas fű is kedvez a kullancsoknak, illetve a táplálékállataiknak. A fertőzés kritériuma, hogy mennyi időt tartózkodik a kullancs a bőrben, illetve, hogyan távolítják el.

Ha már vérszívót találunk magunkon, nem mindegy, hogyan távolítjuk el. Kapiller Zoltán a kullancskanál használatára hívja fel a figyelmet, amely gyógyszertárban megvásárolható. Kirándulás, kerti munka és strandolás előtt is javasolt az eszköz beszerzése, hiszen egy tucat fertőzést terjesztenek a kullancsok, amelyek ellen nincs védőoltás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában