Kemma.hu videó

2023.05.26. 16:25

Videó, fotók a Pataráról: nagyot szólt a svéd zsoldosok ágyúja az Öreg-tó partján

Elfoglalták a Tatai-várat a törökök. A vár két oldalán vertek sátrat az oszmán seregek, akik azt ígérték életükkel is megvédik a területet.

G.D.V.

Már ágyú is dörrent a Patara pénteki napján

Forrás: 24 Óra

Fotó: Goletz-Deák Viktória

Teljes fegyverzettel, vértben, ágyúval készülnek a törökök a csatára a 15. Tatai Patarán. A táborukban elárulták, hogy kémeik szerint a magyar hajdúk a közelben mozgolódnak, így mindenre felkészülve várják a támadásukat. Szerintük nincs olyan praktika, trükk, fegyver, amivel vissza foglalhatnák tőlük a Tatai várat.

A magyarok táborában nagy nyugalommal készülnek az ütközetre. A szóbeszédek szerint vasárnap délután 16 órakor fogják megostromolni a várat egy különleges szerkezet segítségével. Annyit árultak csak el, hogy nagyot fog szólni.

A magyarokhoz zsoldosok is csatlakoztak. A svédek például könnyű ágyúval készültek. Parancsnokuk meglepően jól beszélt magyarul, mint kiderült, a szép magyar lányok miatt tanulta meg a nyelvünket. Kedvünkért még lőtt is az ágyúval egyet. A kapitány azt is elmondta, hogy ennek az ágyúnak az az előnye, hogy a földön és a várfalon is lehet használni, mert könnyű a súlya, és könnyű mozgatni. Ha a földön lőnek vele, akkor kövektől kezdve szögeken keresztül mindent töltenek bele és a katonák lábaira céloznak, hogy megállítsák őket. A várfalról pedig ágyúgolyóval lőttek, hogy minél messzebbre vigye.

Azt ígérték, ha kilátogatunk a három napos török kori fesztiválra megnézhetjük, hogyan foglalják vissza a Tatai várat a törököktől. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában