Bakonyalja

2023.05.27. 08:28

Már 207 kincsünk van - értéktáras élmények várnak a hosszú hétvégén Rédén is

Négy újabb érték felvételéről döntött egyhangúlag a Komárom–Esztergom Vármegyei Értéktár Bizottság, ezzel kettőszázhétre emelkedett a kincsek száma. Az új értékek között két rédei büszkeséget emelt értéktári rangra a bizottság.

Sz. N.

Réde két “kincse“ is a vármegyei értéktárban

Forrás: beküldött

Fotó: Forgács József

Az Esterházy–kastélypark és 24 Fenyő Tanösvény Réde büszkesége, amely akár egész napos programot kínál a természetkedvelőknek. Ugyancsak Rédén található a Lesalja majori épületegyüttes a Cuha–és a Hajmás–patak összefolyásánál, rendkívül szép természeti környezetben. A különleges építészetű cselédházak felújítottan őrzik a korabeli építészeti formát. A parkban csoportban áll huszonnégy fenyő, amelyet vélhetően Esterházy Imre gróf ültetett, feljegyzések szerint a tizenkilencedik század derekán. 

Épületegyüttes
A Réde, Lesalja majori épületegyüttes a huszadik század egyik építészeti különlegessége. Az épületek építészeti megjelenése és elhelyezkedése egyedi értéket képez, kiemelve, hogy gondos megőrzésükről folyamatosan gondoskodnak. Az egyik cselédház padlásterében régi háztartási és mezőgazdasági eszközök gyűjteménye lelhető olyan tárgyakból, amik már máshol nem találhatóak meg. A majorból közelről látszódnak az Öreg–Bakony hegyei.

Ez az elnevezés a községben közismert, ezért is kapta a gyűjtemény és a tanösvény a„24 fenyő” nevet. A 24 Fenyő Tanösvény, részben önkormányzati, részben a Vérteserdő Zrt. által kezelt állami területen, az egykori Esterházy-kastély angolparkjában található. A tanösvény hossza csaknem két kilométer, melynek tizenhárom állomásán értékes információkkal szolgál a látogatók számára az Esterházy családról, Réde történelmi értékeiről és a Bakonyalja élővilágáról. 

A tanösvény kialakításakor megújultak a tanösvény mentén található grófi emlékkövek és a vadgesztenyékkel árnyékolt Grófi temető. A kastély maradványaiból, a parkból, a tanösvényből, a huszonnégy fenyő csoportjából és az intéző házból álló terület olyan különleges együttes, amely természeti, vadászati és történelmi értékeket egyesít.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában