Értéktár

2023.03.31. 07:00

Vármegyénk új kincsei: Oroszlány, Dorog és Dömös értékei kerültek a tárba

Újabb három érték felvételéről döntött egyhangúlag a Vármegyei Értéktár Bizottság. Kincsestárunk vármegyei értékeinek száma ezzel 203-ra emelkedett.

Szalai Nikolett

A kincsestárba kerültek Zámbó Kornél sgraffitói is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Oroszlány, Dorog és Dömös egy-egy értékjavaslatát fogadta el a Vármegyei Értéktár Bizottság szerdai ülésén, amelyen a Szervezeti és Működési Szabályzatuk módosításáról is döntöttek. Ezenkívül megismertek egy tájékoztatót a HUNG-2022 pályázatról, amelyet a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, továbbá megőrzésének támogatására indítottak 2014-ben.

Új értékünk a Sgraffito alkotások Oroszlányban. Az 1950-es években készült Oroszlány főutcai házainak homlokzatára a kilenc különleges műalkotás, amelyeket a 2010-es évek elején rekonstruált a város. A tizedik sgraffito 2015-ben született újjá. Zámbó Kornél 1977-es sportkompozíciója a régi sportcsarnokon található. Ezt is, akárcsak Rákóczi útiakat, az oroszlányi festőművész, grafikus újított meg.

Oroszlány jellegzetes ékei a sgraffitók
Oroszlány jellegzetes ékei a sgraffitók
Fotós: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

A dorogi születésű Rauscher György Európa-hírű portréfestészete is vármegyei értékké vált. A festőművész már kisgyermek korában Komáromba került, de később Berlinben is élt és alkotott. Egyéni látásmódjával ábrázolta többek között Babits Mihályt, Móricz Zsigmondot, Szabó Lőrincet, Marlene Dietrichet, illetve Honthy Hannát.

A dorogi születésű Rauscher György Európa-hírű portréfestészete is vármegyei értékké vált.
Rauscher György portréfestészete is vármegyei érték lett
Fotós: Forgács József

Rauscher György rövid élete alatt sokat alkotott, mintegy kétszáz festményt és grafikát hagyott hátra.  2002-ben Dorog megalapította a Rauscher György-díjat, amely a város legnagyobb művészeti díja.

Kettőszázhárom kincs
A Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktár 2013-ban a Földművelésügyi Minisztérium akkori pályázatán elnyert tízmillió forintos támogatásnak köszönhetően indulhatott el. A kincsek közé a városok, falvak kulturális, épített és természeti örökségén túl a legkülönfélébb művészeti és népművészeti értékek kerülnek be, a szerdai bizottsági ülés után immáron kettőszázháromra emelkedett a vármegyei értékek száma.

A dömösi születésű Vertel József bélyegtervező- és bankjegymetsző grafikusművész életműve és közéleti tevékenysége ezentúl ugyancsak vármegyei értékeinket gyarapítja. 1951-ben a Lánchíd felújításának pályázatán vett részt, amelyet megnyert, és ezzel elindult bélyegtervezői pályafutása. Több mint negyven éven keresztül több mint ötszáz magyar bélyeggrafikát alkotott. Különféle országokban kétszáz bélyegtervet készített, az ENSZ bélyegpályázatain három díjat is nyert.

Emellett a grafika más ágazataiban szintén aktívan tevékenykedett, készített ex libris-eket, emléklapokat, de akvarell képei is ismertek. A dömösi közéleti és helytörténeti tevékenysége ugyancsak jelentős, szülőházán 2000 óta emléktábla szerepel. A száz éve született alkotóra az esztergomi Duna Múzeumban emlékeznek, amely még két hónapig látható.

A dömösi születésű Vertel József bélyegtervező- és bankjegymetsző grafikusművész életműve és közéleti tevékenysége ezentúl ugyancsak vármegyei értékeinket gyarapítja.
A vármegyei értékeinket gyarapítja Vertel József bélyegtervező- és bankjegymetsző grafikusművész életműve és közéleti tevékenysége is
Fotós: Forgács József

 


 


 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában