Hagyományőrzők

2023.05.17. 16:24

Katonasírok mentén halad a történelmi túra a Vértesben

A Vértes–hegységben is tervezhetünk olyan túrákat a családdal vagy baráti társasággal, amelyek során egyrészt emlékezhetünk a II. világháború itt elhunyt áldozataira, másrészt alaposabban megismerhetjük hazánk egyik legszebb hegységének látnivalóit, az épített és a természeti örökségeket.

W. Zs.

A majki Madárhegyi sírkertben 12 magyar huszárhonvéd nyugszik

Forrás: Beküldött

A Had– és Kultúrtörténeti Egyesület szervezésében május 20–án, szombaton reggel 9.30–kor rajtol el a Vértes 60. A történelmi teljesítménytúra célja emléket állítani a II. világháborúban elesett magyar katonáknak a Vértesben. Az esemény fővédnöke Szalay–Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, támogatói pedig a Vérteserdő Zrt., az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesület és a Bakafesztivál.

A szervezők a terep nehézsége miatt azt kérik, hogy a résztvevők megfelelő fizikai felkészültség mellett vágjanak bele, mérjék fel saját erőnlétüket, és válasszanak megfelelő távot. Ennek tudatában a 25 kilométeres távra online 65–en neveztek, míg 68-an döntöttek úgy, hogy végigmennek a terepen. A túra 12 állomást, ellenőrzőpontot érint, ezek mindegyike történelmi események színhelye. Az ellenőrzőpontokon korabeli egyenruhákat viselő hagyományőrzőink fogják a teljesítést igazolni, pecséttel ellátni a lapokat. Rövidített túra esetén 5 ellenőrzőpont lesz.

A huszárhadosztály elesettjeinek sírjai viszonylag kis számban találhatók meg a térség falvainak temetőiben, illetve az erdőkben. A Gánton, Kápolnapusztán, Kőhányáson, Majkon, Vérteskozmán, Csákányospusztán, Körtvélyesen, Kapberek–pusztán, Csákváron található sírok árulkodnak arról, hogy a huszárság itt fejezte be utolsó hősies harcait, de a Vértesben szinte bármerre járva találkozhatunk még meglévő, jól látható bunkerekkel, géppuskaállásokkal, futóárkokkal. A résztvevőket Csákányospusztán, a Birka Csárda parkolójába várják, innen indul a túra, a cél pedig Majk, a Madárhegyi erdei sírkert lesz.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában