Látnivalók

2023.01.19. 18:45

Katonasírok és emléktúrák: kétféle céllal indulhatunk felfedezőútnak a Vértesbe

Akár januárban, a behavazódott Vértes-hegységben is tervezhetünk olyan túrákat a családdal vagy baráti társasággal, amelyek során egyrészt emlékezhetünk a II. világháború itt elhunyt áldozataira, másrészt alaposabban megismerhetjük hazánk egyik legszebb hegységének látnivalóit, az épített és a természeti örökségeket.

Mórocz Károly

Sokan állnak meg Körtvélyespusztán az ottani síroknál emlékezni

Forrás: Beküldött

Tatabányától néhány kilométerre, ha Körtvélyespusztához a Mária-szakadék felől közelítünk, az erdőben találhatjuk a katonatemetőt. Itt felsétálhatunk a Körtvélyesi-kilátóhoz és alaposan körülnézhetünk. A legfelső szintről főként a Tatai-medencét, az alattunk elterülő Tatabányát és a szemközt fekvő Gerecse magaslatait csodálhatjuk meg. Déli irányban látszik a Nagy-Csákány, észak illetve kelet felé pedig tiszta időben feltűnik a Pilis-tető, valamint a Nagy-Kopasz a Budai-hegységben. Hátrafordulva a Mészáros-hegy takarja ki a panorámát, a csúcsán az adótoronnyal.

Majkpusztán a tóval szemben lévő oldalon bújik meg az erdőben a katonatemető. A közelben a Kamalduli Remetességel és a Celli Szűz Mária kápolna meglátogatásával lehet összefűzni a programot. Ha egy egész napot rászánunk erre, akkor még belefér a nemrégiben felújított Oroszlányi Bányászati Múzeum megtekintése is.

Innen néhány kilométerre, Gánt-Kőhányáspusztán a műút túloldalán van a temető. Alig észrevehető, tehát nagyon körültekintően javasolt megközelíteni a helyszínt. Az Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház lehet a kirándulási célpont, valamint a Zöld út sétaösvény, a vizes élőhely bemutató és  a Szent Teréz-kápolna.

Gánt-Kápolnapusztán, ha Kőhányás felől érkezünk a faluba, akkor a túlsó végén lehet jobbra bekanyarodni, az autót letenni, majd körülbelül két kilométeres sétával elérhető az egykori falu és temető, ahol azoknak a katonáknak a sírjait illetve a kápolnapusztai polgári áldozatok sírjait láthatjuk, akiket kivégeztek az átvonuló szovjet csapatok.

Egyenruhások pecsételnek 
A Vértes 60 teljesítménytúra időpontja május 22, de már lehet jelentkezni a www.vertes-60.hu honlapon. A huszárhadosztály elesettjeinek sírjai viszonylag kis számban találhatók meg a térség falvainak temetőiben, illetve az erdőkben. A Gánton, Kápolnapusztán, Kőhányáson, Majkon, Vérteskozmán, Csákányos-pusztán, Körtvélyesen, Kapberek-pusztán, Csákváron található sírok árulkodnak arról, hogy a huszárság itt fejezte be utolsó hősies harcait, de a Vértesben szinte bármerre járva találkozhatunk még meglévő, jól látható bunkerekkel, géppuskaállásokkal, futóárkokkal.
A túra 11 állomást, ellenőrzőpontot érint, történelmi események színhelyeit. Korabeli egyenruhákat viselő hagyományőrzők igazolják a teljesítést, pecséttel látják el a lapokat. Rövidített túra esetén a táv 25 kilométer, 5 ellenőrzőponttal. A szervezést és lebonyolítást a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület végzi. A támogatók a Vérteserdő Zrt. - rendelkezésre bocsátja a területet -, valamint az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesület és a Bakafesztivál. 

Várgesztesen a község temetőjében a kaputól jobbra találhatóak a katonasírok. Innen Vérteskozmára is könnyen át lehet jutni, és természetesen itt a Gesztesi vár, mint látnivaló, vagy a Somló-hegyi kilátó. Gánton a temetőben vannak a katonasírok - a közelben a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeummal és Földtani Parkkal lehet és érdemes ismerkedni a hétvégéken.

Kapberek-pusztán az egykori erdészház mellett a magukat megadó honvédeket gyilkolták meg – kopjafát állítottak nekik emlékül. Csákváron a Kotló-hegyen zajlott véres harcok áldozatait temették el. A temetőben vannak katonasírok, de sokan még ma is az erdőben fekszenek azonosítatlan sírban: nem engedték a faluba behozni a halottakat a szovjetek. Az Esterházy kastély kertjében tömegsír van, itt főként a katonakórházban elhunyt szovjet katonák nyugszanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában