Tiszteletadás

2023.03.22. 14:01

A Vértesben zajló Tomka Emil Emléktúrán az egykori hős fia és családja is részt vett

Hetedik alkalommal rendezte meg a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület a Tomka Emil Emléktúrát. A Vértesben elesett huszárok tiszteletére szervezett programon Gántról indult, majd ellátogattak Kápolnapusztára, Kőhányásra, onnan pedig visszagyalogoltak Gántra. A 20 kilométeres szakasz jelentősebb helyszínein rövid emlékezéseket tartottak.

Kemma.hu

A hősök sírjainál tisztelegtek. Középen Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület vezetője

Forrás: Facebook/Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

Az eseményen részt vett a túra névadójának, Tomka Emil huszár alezredesnek a fia, Tomka Péter és családja is. Nemes tomkaházi és folkusfalvi Tomka Emil 1903. január 2-án született Budapesten. Édesapja kultuszminisztériumi műszaki tanácsos, édesanyja szamosújvári-némethi Dániel Margit, Kiss Ernő aradi vértanú honvédtábornok unokája.  

1944. június 11-én, s a fronton vette át a 2/I. huszárosztály parancsnokságát. 1944. július 1-jén léptették elő alezredessé. Amerikai fogságba esett a huszárhadosztállyal 1945. május 5-én, ahon­nan szeptemberben tért haza. A harctéren több kitüntetésben is részesült. 1947. május 17-én B-lis­tázták (nyugállományba helyezték). Ezek után feleségével és két gyer­mekével előbb Szentmártonkátán élt, 1950-től pedig Gödön vasesztergá­lyosként dolgozott. 1958-ban mint volt ludovikás tisztet lefokozták. Tomka Emil 1977. január 23-án hunyt el Gödön.

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület szervezésében bonyolítják le május 20-án a Vértes 60 teljesítménytúrát, amelynek célja emléket állítani a Vértesben a második világháborúban elesett magyar katonáknak. 

A huszárhadosztály elesettjeinek sírjai viszonylag kis számban találhatók meg a térség falvainak temetőiben, illetve a Vértest övező erdőkben. A Gánton, Kápolnapusztán, Kőhányáson, Majkon, Vérteskozmán, Csákányos-pusztán, Körtvélyesen, Kapberek-pusztán, Csákváron található sírok árulkodnak csupán arról, hogy a huszárság itt fejezte be a haza védelmében utolsó hősies harcait, de a Vértesben szinte bármerre járva találkozhatunk még meglévő, jól látható bunkerekkel, géppuskaállásokkal, futóárkokkal.

A túra 11 állomást, ellenőrzőpontot érint, ezek mindegyike egy-egy történelmi esemény színhelye. Az ellenőrzőpontokon korabeli egyenruhákat viselő hagyományőrzőink fogják a teljesítést igazolni, pecséttel ellátni a lapokat. Rövidített túra esetén a táv 25 km, 6 ellenőrzőponttal. Nevezni a vertes-60.hu oldalon lehet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!