Virágos Magyarországért

2023.05.16. 19:25

Idén is keresik a legvirágosabb településeket. Nálunk már többet is találtak

Idén harmincadik alkalommal lehet jelentkezni a Virágos Magyarország díjra. A versenyre június 15-ig pályázhatnak az önkormányzatok.

Kemma.hu

Az idén 30. alkalommal hirdetik meg a Virágos Magyarország versenyt

Forrás: Súr Község Önkormányzata/Facebook

Fotó: Mrázik Orsolya

 Az idén 30. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Idén ismét öt hagyományos települési kategóriában hirdetik meg a versenyt – a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig –, míg a határon túli magyarlakta települések immár negyedik alkalommal jelentkezhetnek. Az idei versenyben kiemelt szerepet kap a fenntarthatóság és a környezetszépítés mellett a közösségépítés is – írták.

A közlemény szerint a 30. évfordulóra a verseny történetét feldolgozó ünnepi kiadvány is készül, illetve jubileumi díjat is átadnak idén ősszel. Továbbá a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete közreműködésével ebben az évben minden pályázó település egy-egy emléktáblával és facsemetével lesz gazdagabb. Hozzátették, hogy 2023-ban először osztják ki az Év zöld innovációja díjat, mellyel a fenntarthatóság fontosságára hívják fel a figyelmet. A jubileumi évben megújult Virágzó közösség díjra helyi virágosítási, környezetszépítő versenyekkel lehet pályázni. Ugyancsak újdonság, hogy keresik az év virágos városi, illetve falusi sétányát, valamint díjazzák az év fasorát, óvodakertjét, illetve a legvirágosabb főteret is.

Súr hagyományos résztvevője a Virágos Magyarország környezetszépítő versenynek annak 1993-as indulása óta. Munkáikat 2018-ban Elnöki különdíjjal, 2019-ben Arany Rózsa-díjjal jutalmazta a zsűri. Tavaly az egyedi információs és útbaigazító táblákért, valamint a közösségi munkájukért részesült elismerésben a település. Az előző esztendőben külön értékelték a lombkorona tanösvényt is. A bakonyaljai tlepülés idén is biztosan jelentkezik a versenyre, tudtuk meg Sógoroka Miklós polgármestertől.

2010-ben Bábolna is elnyerte a Virágos Magyarországért mozgalom legmagasabb kitüntetését, az Arany Rózsa-díjat. 2022-ben Csolnok a Szent János park kialakításáért, illetve a Gyermek-liget fásítási programért kapott elismerést.

Igazi sikertörténet 
– A Virágos Magyarország igazi sikertörténet, amely egyszerre szól a környezetünkre irányuló figyelemről és törődésről, illetve a közösségek erejéről – fogalmazott Borbás Marcsi, a verseny fővédnöke. – Mozgalmunk folyamatosan megújul, ráadásul évről évre egyre fontosabb szerepet kap a pályázatokban a fenntarthatóság, ezt idén az új, tematikus díjainkkal is igyekszünk kifejezni – tette hozzá.
A Virágzó közösség díjra helyi virágosítási, környezetszépítő versenyekkel lehet pályázni. Az is újdonság, hogy keresik az év virágos városi, illetve falusi sétáját, amellyel a környezetszépítő verseny turisztikai arcélét is erősítik. Erre a díjra olyan városnéző programokkal lehet nevezni, amelyek a településekhez kötődő történeti kertekre, nevezetes fákra is ráirányítják a látogatók tekintetét. Ezenkívül továbbra is díjazzák az év fasorát és óvodakertjét, valamint a legvirágosabb főteret is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában