Közélet

2010.10.26. 15:37

Környezetszépítésben az élen jár Bábolna

Az idén Bábolna is elnyerte a Virágos Magyarországért mozgalom legmagasabb kitüntetését, az Arany Rózsa-díjat. Ezt az elismerést régiónként csak egy olyan település kaphatja meg, amely évek óta kiemelkedő eredményt ér el a környezetszépítésben.

Sárai Evelyn

Bábolna hosszú évek óta nagy gondot fordít a zöld területek növelésére, a virágosításra, a környezetszépítésre évente 15-20 millió forintot költenek, és nem kevesebb mint 5-6 ezer virágpalántát ültetnek ki.

Korábban több alkalommal kaptak már különdíjat, 2007-ben például a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium díját vehették át a versenyen, idén pedig hat településsel (Budaörs, Gyula, Hidvégardó, Fehértó, Csesztve, Balatonföldvár) együtt a legrangosabb díjat nyerték el.

– Elmondhatom, hogy a környezetszépítésbe a Bábolnán működő cégek is bekapcsolódtak. Az önkormányzat tudatos környezetformáló munkáját a lakosok is magukénak érzik. Sokan sokat tesznek azért, hogy a város tovább szépüljön. Nem csupán a növények ápolásával, gondozásával, hanem az ingatlanok környezetének rendbe tételével is. 2003-ban, amikor felmértük a város ingatlanállományát, 50-60 rossz állapotú épületet találtunk. Mára számuk tízre csökkent. Ezáltal az általános településkép sokat javult – mondta el Bábolna polgármestere, dr. Horváth Klára.

Mozgalommá vált a verseny

A Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg először, akkor 69 település jelentkezett. Azóta a verseny igazi mozgalommá vált, idén már 351 település nevezett. A megmérettetés évente több mint kétmillió embert mozgat meg a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, az új generációk környezettudatos neveléséért.

A magyar verseny kapcsolódik a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez. Az Entente Florale Europe több mint verseny: az európai összetartozás jegyében 12 ország 25 ezer települése kampányol a közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért valamint az élhetőbb környezet megteremtéséért. A 2011-es Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében Magyarországot város kategóriában Balatonfüred, falu kategóriában pedig Paloznak képviseli majd.

A magyar verseny kapcsolódik a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez. Az Entente Florale Europe több mint verseny: az európai összetartozás jegyében 12 ország 25 ezer települése kampányol a közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért valamint az élhetőbb környezet megteremtéséért. A 2011-es Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében Magyarországot város kategóriában Balatonfüred, falu kategóriában pedig Paloznak képviseli majd. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!