Tisztelet

2023.05.10. 09:30

Édesapja szép emlékét idézve, P. Bak János Díjat alapított A. Bak Péter festőművész

Egyedül kíván majd dönteni a díjazottakról.

Kemma.hu

A. Bak Péter sokszor tudott újat is mondani mindenkinek

Forrás: MW

Ritkán adódó felkérést kapott a Lábatlanon élő, alkotó, Corvin-díjas festőművész, A. Bak Péter. Pázmándfalui Bak János (1913–1981) festőművész születésének 110. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen idézhette édesapja emlékét, művészetét a jászberényi Szikra Galéria-Múzeumban. Megyei alkotónk százhatvan fotóval, festménnyel, dokumentációval érkezett a nagy érdeklődéssel várt találkozóra. 

A kíváncsiság hátterében vélhetően ott állt az is, hogy a művésznevén P. Bak János Lehel vezér Augsburg előtt című hatalmas, izgalmas történelmi vászna a jászberényi Déryné Művelődési Ház dísztermében látható. Az alkotó, Jászberény városának felkérésére, 1956-ban festette a szolnoki művésztelepen.

A kamaramuzsikával kezdődött teltházas rendezvény végén A. Bak Péter válaszolt a megjelentek kérdéseire. Az esemény zárásaként a vendég gondolatait a galéria és múzeum igazgatója, Szikra István azzal az Egri Márta által összeállított kötettel is megköszönte, amelynek címe: A szikra Galéria – A Jászság festészete. Kicsi a világ, a könyvben P. Bak Péter két festménye is látható.

A jászberényi találkozó másnapján a fővárosi Molnár-C. Pál Baráti Kör összejövetelén tartott rövid emlékidéző előadást édesapjáról A. Bak Péter. Többek közt elhangzott, hogy a megyénkben élő festőművész édesapja születésének 110. évfordulója alkalmából P. Bak János Díjat alapított. Az évente átadásra kerülő, eszmei, magánkezdeményezésű elismerés a gyakorlatban egy kétoldalas bronz érmet, díszdobozt, oklevelet és bársony mappát jelent.

Meglepetésre …

A lábatlani Gerenday Közösségi Ház kiállítótermében május 12-ig még megtekinthető az a több évtizedes szundikálás után felébredt, amatőr alkotók munkáit bemutató vármegyei tárlat, amelynek ötletgazdája, főszervezője A. Bak Péter volt. A remek kiállításon ötvenhét alkotó jelezte izgalmas munkáival, hogy aktív, figyelemre méltó részese egy nem hétköznapi világnak is. Az esemény megnyitóján, sokak meglepetésére mintegy kétszáz érdeklődő volt jelen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában