40 nap

2023.03.22. 17:49

Rendhagyó böjtnapló: Zsani példája ragadós lehet? Ki tudja….

Kollégánk, Wágner Zsanett 29 napja böjtöl. Már egy híján 30 napja osztja meg olvasóinkkal a tapasztalatait. Ezúttal nem az ő szemüvegén keresztül a böjtöt, hanem munkatársáén, Sugár Gabién keresztül a böjtölőt, annak nem mindennapi vállalását mutatjuk meg.

Kemma.hu

Zsani elszántsága megkérdőjelezhetetlen. Olyannyira, hogy ma már nem éreztem rosszul magam, amikor őt kértem meg, hogy hozzon nekem ebédet.

Forrás: 24 Óra

Fotó: FP

Kerülöm az újévi fogadalmakat. Ha valamit elhatározok, hagyok ma már magamnak egy kis türelmi időt. Az ember ennyi idősen már nem viseli jól az esetleges kudarcot. 

Az utóbbi időben többször merült fel, hogy bizonyos ételeket kerülnöm kellene. Voltak is próbálkozásaim, s bevallom, néhány hét után mindig visszatáncoltam. Változást nem éreztem, gondoltam, akkor mi bajom lehet. Bár egy-egy terméket azért iktattam a menüből.

 Az akarat győzelmét huszonéves koromban éltem át: ekkor hagytam el egyik pillanatról a másikra a cigarettát. Életem egyik legjobb döntése volt! 

Tudom, látom, érzem, hogy mekkora vállalás, ha valaki egyik pillanatról a másikra hoz egy olyan döntést, amely gyökeresen bolygatja fel a hétköznapjait, kibillentve ezzel a saját komfortzónájából. 

A szerkesztőségen belül a böjt témájának felvetésekor mindannyian mosolyogva néztünk Zsanira, aki előszeretettel vállal be olyan eseményeket, ahol a kulináris élvezetek középpontban vannak. Igazi ínyenc, aki ki nem hagyna egy-egy jó falatot. Viccesnek tűnt a böjti téma, éppen neki. Nem gondoltuk, hogy ráharap, hogy később negyven napon át szlalomozzon a számára fontos ízek között. 

A mindig mosolygós, életvidám kolléga azonban komolyan vette, s azonnal vállalta a negyven napos kihívást. Az első héten próbáltuk eltántorítani, s orra alá dörgöltünk hatalmas rántott szeleteket, finom süteményeket, csokoládécsodákat. 

Zsani ellenállt! Visszautasított minden finomságot. Elképesztő nyitottsággal fordult a reformételek felé. Még vásárolni is mentünk együtt, s kibillenthetetlenül ragaszkodott az elveihez: kosarába csak böjt-kompatibilis termékek kerültek. 

Elszántsága megkérdőjelezhetetlen. Olyannyira, hogy ma már nem éreztem rosszul magam, amikor éppen őt kértem meg, hogy hozzon nekem ebédet. Pedig olyan menüt választottam, amelyet még tizenegy napig nem fogyaszthat. Zsani mégis a rá jellemző örök mosollyal nyugtázta: érkezik a menüvel. 

Ki tudja? Lehet, hogy példája ragadós. Talán kicsit nagyobb bátorsággal fordulunk mi is a mentes ételekhez. 

….majd... 

….némi gondolkodás után. Előtte azonban visszaszámolunk – Zsanival együtt, akinek szépen gyűlnek a fiókjában a ma még tiltólistán lévő finomságok. 

 

Címkék#böjt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában