Nők a forradalomban

2023.03.15. 18:38

A hétköznapi hősök köztünk éltek - hangzott el a tatabányai március 15-i megemlékezésen

Tatabányán a Bánhidai Szoborparkban térzenével indult az ünnepi program.

S.G.

Tatabányán a Bánhidai Szoborparkban tartották a városi megemlékezést

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

 A Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskola gyermekkórusa a Magyar vagyok című dalt adta elő, majd Petőfi Sándor naplójából idézte fel a 175 évvel ezelőtti történéseket Baráth Áron. Szücsné Posztovics Ilona polgármester ünnepi beszédében az 1848-49-es események halhatatlan hőseinek feleségeiről, s azokról a nőkről szólt, akik a forradalom és szabadságharc meghatározó alakjai voltak.

A Forgórózsa Népművészeti Központ megható előadása tánccal és énekkel idézte meg az egykori hősök harcba indulásának megindító pillanatát, majd a Bánhidai Fúvósok következtek.

Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő a mai magyarok 6-8 nemzedékkel ezelőtt élő őseire emlékezett, akiknek , a nevét "áldó imádság mellett" soroljuk fel. Szólt a hétköznapi hősökről is, akik itt éltek, dolgoztak, ám ma már nagyon kevesen tudják, hogy kik voltak valójában szép, vagy ükapáik. Pedig bennünk élnek. S eleink értünk is hősi halált haltak. A hűvös, ám felemelő ünnepség végén a város és a hivatalok, szervezetek vezetői helyezték el az emlékezés virágait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában