Hamary dombormű

2023.03.15. 15:25

Tatán elhangzott 1848 legszebb üzenete: Élni és halni a másikért

Koszorúzással és felvonulással emlékezett Tata '48 eseményeire.

G.D.V.

Tatán többek között a várudvarban lévő emlékoszlopnál koszorúztak

Fotó: Novotny Ákos

Tatán a hagyományok szerint az ünnepség Mansbarth Antal katolikus pap, a forradalom mártírjának emléktáblájánál kezdődött, az Ady Endre utcán, a Fényes Áruház épülete előtt, ahol Both Zoltán káplán mondott áldást. Mint mondta: a hősök azok, akik jókor vannak jó helyen és akik megteszik, amit tenniük kell. A közös ima után a pap emléktáblájánál helyezték el a megemlékezés koszorúit. 

A résztvevők ezután elsétáltak az Öreg-tó partjára, ahol a tatai orvos, Hamary Dániel szülőháza áll. A hagyományok szerint a menetet ezúttal is lovas huszárok vezették. 

A tatai orvos szülőházánál Szabó Dénes főorvos mondott beszédet. Kifejtette, hogy Hamary nem csak orvos volt, hanem költő, író is, aki rengeteg jót tett a köznépért és számtalan szakmai műve és verse, novellája maradt fent.

Kiemelte, hogy a szülőházán lévő emléktáblát a város tavaly felújíttatta és ekkor született meg a gondolat, hogy egy domborművet is elhelyeznek az épületen a tatai szabadságharcos tiszteletére. Ezt a domborművet leplezték le a szerdai ünnepségen, majd helyezték el alá a résztvevők a koszorúikat. 

Végül az ünnepség a várudvarban, az 1848-as emlékműnél fejeződött be, ahol az ünnepi beszédek után az MH. Klapka György 1. Páncélosdandár kíséretében helyezte el koszorúját többek között Michl József, Tata polgármestere és Bencsik János országgyűlési képviselő. 

A rendezvényt a Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek zenekara és Vaszary János Általános Iskola egykori és jelenlegi diákjainak műsora tette ünnepélyesebbé. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában