Aquaplaning

2022.11.24. 07:13

Kiderült, miért volt annyi baleset az M1-esen Tatabányánál

A Hegyeshalom felé vezető oldalon feltűnően sok volt a karambol. Az útkezelő speciális gépekkel orvosolja a problémát.

Kemma.hu

Az útkezelő Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közösségi oldalán közölte,  mi okozhatta az, hogy az elmúlt időszakban rendszeresen történtek nagy anyagi kárral és személyi sérüléssel járó balesetek az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán Tatabánya térségében.

Mint írják, az útburkolatra érkező csapadékvíz bizonyos esetekben csak lassan tud lefolyni a burkolatról és így vízfilm alakul ki, amelyre, ha nagy sebességgel érkezik egy jármű, és esetleg már nem megfelelő profilmélységű gumi van az autón, akkor „felúszik” a vízre. 

baleset m1-es autópálya MKIF Zrt.
A speciális bordázat segít, hogy jobban tapadjon az autó
Forrás: MKIF Zrt./Facebook

Az említett aquaplaning jelenség az autót irányíthatatlanná teszi, olyasmi helyzetet idéz elő, mintha jégre ment volna a jármű. Az útkezelő ezért a napokban speciális gépekkel burkolati hézagvágást végzett. Ennek köszönhetően a vízfilmre érkező gumiabroncs alól a víz gyorsan ki tud térni, így a bordák megakadályozzák a felúszást és a baleset kialakulását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában