Életet mentett

2022.11.12. 07:39

Ismerd meg a tacsimentő kutyát! Íme Anka, a leglelkesebb négylábú véradó

A hároméves bullterrier típusú eb saját vérével mentett meg a halál torkából egy kis tacskót a minap. A négylábú hős rendszeres véradó.

Goletz-Deák Viktória

Anka és a gazdája, Stefi

Forrás: Beküldöt

Anka maga is mentett kutya, fél éves korába került gazdájához. Azonban előtte az ő élete is komoly veszélybe került, sürgősséggel műteni kellett. Részben ez az eset járult hozzá ahhoz, hogy később Anka több beteg kutyának is segített saját vérével. Legutóbb Mogyinak, Tata jelenleg leghíresebb tacskójának, akinek felépülését a fél ország figyeli.

− A férjemmel közösen tagjai vagyunk a komáromi Rex állatvédő egyesületnek. Hozzájuk került Anka félévesen. Nekem már akkor nagyon megtetszett, ezért vállaltuk, hogy az ivartalanítás után nálunk lábadozhat. Azonban a műtét után egy súlyos komplikáció lépett fel, ami miatt Anka nagyon elkezdett vérezni. Mivel én akkor állatorvosi asszisztensként dolgoztam azonnal tudtam, hogy nagy baj van és rohantunk vele az orvoshoz. Csak a gyors beavatkozásnak köszönhetően maradt életben, de igy is nagyon sok vért vesztett. Neki akkor nem kellett vért kapnia, mert erős volt a szervezete – idézte fel az emlékeket Anka gazdája, Mandel Gézáné, Stefi.

Anka maga is mentett kutya
Anka maga is mentett kutya
Forrás: Beküldött

A műtét után a kutya már nem került vissza a menhelyre, Stefiék befogadták, és immár három éve a családjuk tagja. A sors pedig úgy hozta, hogy Anka több beteg kutyusnak is segíthetett később.

− Pont az állatorvosnál voltam egy mentett kutyával, amikor az asszisztensek kérdezték, hogy van-e a menhelyen olyan nagyobb testű kutya, ami adhat vért. Egy idősebb daganatos spánielnek kellett segíteni. Mondtam, hogy menhelyes kutyát nem tudok, de Anka megfelel a feltételeknek: megvan minden oltása, illetve negatív volt a szívféregtesztje − mesélte Stefi, aki akkor azonnal haza is rohant Ankáért. A hős eb egyik mellső lábájának vénájából vettek le 3 deciliter vért.

− Anka nagyon jól tűrte a vérvételt, végig mellette voltam, nyugtatgattam, így nem volt szükség az altatására. A kis spánielt nem lehetett megmenteni, de a véradásnak hála fél évvel sikerült meghosszabbítani az életét. A napokban találkoztam a gazdájával, aki azóta is nagyon hálás Ankának. Azt is elárulta, hogy most szeretnének örökbe fogadni egy kutyust − mesélte az állatvédő.

Stefi azt is elmondta, hogy a kutyáknál nincsen külön vércsoport, így nyugodtan adhatnak egymásnak vért. A kérdés az, hogy a beteg állat szervezete mennyire fogadja el azt. Anka második véradásán egy nagy testű, súlyos beteg kutyuson próbált segíteni.

− A kutyusnak egy kullancstól babéziás fertőzése lett. Ez egy nagyon súlyos fertőzés, ami sajnos sokszor halálos. Ilyenkor megemelkedik az állat fehérvérsejtszáma, a vörösvérsejtjei pedig nagyon lecsökkennek, és leáll a veséje, illetve a mája is. Ha időben kiderül a betegség, a gyors vérátömlesztés segíthet. Ankát rutinos véradóként kérték fel, de sajnos a kutyus már annyira beteg volt, hogy nem sikerült megmenteni − emlékezett vissza a szomorú esetre a gazdi.

Anka a harmadik véradásával egy súlyos állapotban levő kis tacskót mentett meg. Mogyi történetéről mi is beszámoltunk.

− A kis kétéves tacsi alig nyomott négy kilót, teljesen ki volt hűlve és nagyon rosszak voltak a laboreredményei. A tatai állatvédők már a kutyus megtalálásakor, szerdán jelezték, hogy valószínűleg hétvégén véradásra lesz szükség. Azonban végül annyira rosszabbodott az állapota, hogy már pénteken szükség volt a transzfúzióra. Természetesen azonnal indultunk a tatai rendelőbe, ahol Mogyit ápolták. Ezúttal a nyaki ütőeréből vettek vért, ehhez pedig altatni kellett − idézte fel a napokban történt esetre az állatvédő. Sajnos a gazdája ezúttal nem lehetett a négylábú hős véradó mellette.

− A váróban töltött negyven perc nagyon hosszúnak tűnt. Tudtam, hogy az orvosok mindent megtesznek értük, de az altatás miatt mindig van kockázat. Szerencsére minden a legnagyobb rendben ment, Anka meg sem érezte a beavatkozást. Bár kissé lassúbb volt otthon, de jó volt a közérzete − mesélte Stefi, aki azt is elmondta, hogy a transzfúzió utáni első nap kritikus volt Mogyinak, nem lehetett tudni, hogyan fogadja a kis beteg szervezete a kapott vért. Szerencsére a tacsi hatalmas harcosnak bizonyult és javult az állapota, lassan már haza is engedik. Anka vére megmentette az életét.

Nem ez az első alkalom, hogy állat segített állatnak Tatán. Korábban egy  kedves cica ápolta például Hope-ot, a kutyát. Wiszki, vagyis Wiskas, a macska amúgy nagy kutyabarát, mert később egy másik mentett csahost is pártfogásába vett

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában