Találkozó

2022.09.22. 19:55

„Példaképeink” címmel indult új sorozat Nyergesújfalun - Kiss Blanka volt az első vendég

A találkozóra különböző korosztályból, mintegy félszázan érkeztek hallgatni a Világ-és Európa bajnok kajakost.

Fenyvesi Károly

Bőven volt kérdése a jövő nemzedékének, Kiss Blanka

Forrás: 24 Óra

Fotó: Fenyvesi Károly

Az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár új sorozatot indított Példaképeink címmel. Az első vendég a város szülöttje, az UTE kajak-kenu szakosztályának sportolója, a világ és Európa-bajnok Kiss Blanka kajakos volt.

 A találkozóra, különböző korosztályból, mintegy félszázan érkeztek. Természetesen ott voltak Blanka anyaegyesülete, a Zoltek Kajak-Kenu Nyergesújfalu Sportegyesület lelkes fiataljai is. A művelődési központ munkatársa, Katonáné Bergmann Violetta terelte úgymond mederbe a nagyon jó hangulatú eseményt. 

Fényképek, videofelvételek, időben ugráló kérdések és válaszok, kötetlen beszélgetések sorozata adott lehetőséget a már most nagyon sikeres sportpályafutás kezdetének, jelenének megismerésére. Az éremátadások során a dobogókon egyre többször látott, védjegyévé vált mosolyát is magával hozó Blanka a terveiről is szólt.

Blanka édesanyja, Julianna (jobbra) is ott volt a találkozón, Kiss Blanka édesanyja
Blanka édesanyja, Julianna (jobbra) is ott volt a találkozón, Kiss Blanka édesanyja
Fotós: Fenyvesi Károly / Forrás: 24 Óra

Gyors visszaugrással jutottunk el tíz évvel korábbra. Pályázati támogatással nyolcszor négy méteres tanmedencét avathattak egy négyes hajónak helyet adva a nyergesiek a Duna-parti csónakháznál. Az ünnepségen a nemzeti színű szalagot Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség akkori főtitkára és az ifjúsági válogatott Kiss Blanka vágta át. 

Egy másik idősíkban a világbajnok kajakos gyerekkorában több éven át lovagolt, a helyi általános iskolában tanítás előtt kézilabdaedzésre járt. Testnevelő tanára, Dányi-Tóth Judit biztatta a kajakozásra is. Két éven át mindhárom sportágban ügyeskedett, mindhárom edzője biztatta a folytatásra.

Kajakozásban jöttek legelőször a jó eredmények, a szüleivel történt egyeztetés után fektette bele minden energiáját a vizes sportágba. A tatai Eötvös József Gimnáziumban érettségizett, aztán jött a tanulással színesített, nehezített fővárosi sportolás.

Nem csak az eredmények fontosak - Kiss Blanka azon gondolatát is megosztotta a találkozó széksoraiban helyet foglalókkal, illetve az érmeit, kupáit kézbe fogókkal, hogy nem csak az eredmények miatt jó sikeresen kajakozni, sportolni. Nagyon fontosak a sikerhez vezető út tapasztalatai, élményei, a csapattársak, a felkészítést segítők közösségé formáló erejének megérzése. Munkájával, sikereivel együtt érdemes élvezni azt a sportágat, amelynek valaki szereplője lett, lehetett. Leírhatatlan érzés a dobogó tetején a Himnuszt meghallani.

A Példaképeink sorozat nyitányának vendége nemzetközi versenyen az első érmét négy éve, az olaszországi Auronzóban rendezett U23-as Európa-bajnokságon szerezte, a K4-500 méteres csapat tagjaként a dobogó második fokára állhatott fel társaival. A következő évi U23-as világbajnokságon ugyanebben a versenyszámban ismét tagja volt az ezúttal is ezüstérmet nyerő négyesnek.

Több korosztály volt kíváncsi Blanka (jobbra) gondolataira, Kiss Blanka
Több korosztály volt kíváncsi Blanka (jobbra) gondolataira
Fotós: Fenyvesi Károly / Forrás: 24 Óra

Aztán a szegedi felnőtt világbajnokságon, Lucz Annával párban K2-200 méteren bronzérmes lett. Kiss Blanka idei augusztusa nagyszerűen alakult. A kanadai világbajnokságon a párosok 200 méterén Lucz Annával két tized másodperces előnnyel nyertek nagyon várt célfotós döntés után. Két hét múlva, ugyanezen a távon aranyérmesek lettek a müncheni Európa-bajnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában