Főhajtástól koncertekig

2022.09.04. 17:24

Méltóképpen megünnepelték a Bányásznapot Dorogon, Oroszlányban és Tatabányán is

A megye három bányászvárosában egyaránt megünnepelték a Bányásznapot. Mindenütt színes programok várták az érdeklődőket, de persze megtartották a koszorúzásokat is, megadva ezzel a tiszteletet a bányász hősök emlékének.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: H. B.

Számtalan program várta a megyeközpontban élőket Tatabányán a 72. Bányásznapon. Életre kelt a Tulipános Ház, vásárosokkal és zenés, táncos programokkal várták a Május 1. parkban a látogatókat, de megtelt élettel a Bányászati és Ipari Skanzen is.  

Szeptember 3-án, szombaton a hagyományokhoz híven színpompás, zenés felvonulás indult a Bányász Kegyeleti Emlékműtől. A bányász szaknak tisztelgő, díszegyenruhás zászlóvivők, táncosok és zenészek a skanzenig masíroztak, ahol városi elismeréseket adtak át. 

A város bányász hagyományainak ápolása érdekében kifejtett kiemelkedő munkájáért a Solymos Mihály-díjat Mokánszki Béla, míg a Tatabánya Közbiztonságáért Díjat Mágyel Barnabás rendőr százados vehette át. Az ünnepség végén szalagot kötöttek a felvonulásban részt vevő zászlókra, majd a Mohi Rezső teremben egy kiállítást nyitottak meg. 

Az oroszlányi bányásznapi ünnepségsorozat méltó nyitánya volt, hogy szeptember 3-án, pénteken átadták a 560 millió forintból felújított Bányászati Múzeumot, amely a hétvége központi helyszíne is lett. Tehát az idén először a városhoz közeli Majk, a volt XX-as akna területén kialakított múzeum és környéke adott otthont a hétvége további oroszlányi programjainak.

Egyebek mellett a fúvószenekari koncertnek, a kulturális programoknak, a bányászételek főzőversenyének, természetesen a szokásos múzeumi programok mellett. Vagyis találkoztak a volt bányászok és bányamentők, valamint megkoszorúzták a bányászhősök falát.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a leginkább várt programváltozás a hagyományos csilletoló versenyt érintette. Mint megszokott, az oroszlányiak a város főútján, a Rákóczin lehetett szurkolni a csapatoknak, az idén azonban a múzeum területén sorakoztak a nevezettek. Rejtély, hogy a helyszínváltozás közrejátszott-e vagy sem a nevezésben, de összesen 7 csapat indult a megszokott 17-18 helyett. A szervezőket dicséri, hogy időben gondoskodtak a múzeum megközelítéséről, a városból gyakran indult busz és a kisvonat is többeket szállított a helyszínre.

Visszatérve a pénteki napra: Kincs, ami van címmel tartott szabadtéri kiállítást a megyei önkormányzat a Bányász Klub Közösségi és Rendezvényház előtt. Az eseményen beszédet mondott Popovics György a megyei önkormányzat elnöke, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és dr. Magyari József, a Vértesi Erőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Lazók Zoltán polgármester.

Popovics György elmondta, a 2013-ban alapított, mára 196 megyei értéket felsorakoztató gyűjtemény között több is található Oroszlányban és vonzáskörzetében. Többek között megtekinthető a Víztoronyról, Majkról, a Bányászati Múzeumról, a bányász fúvósokról, a Szlovák Tájházról készült fotó is. Péntek este a Kölcsey-központ szabadtéri színpadán a Vad Fruttik,  szombaton pedig a múzeum területén a KFT volt a sztárvendég.

De nem csak Oroszlányban, Tatabányán is volt csilletoló verseny, amelyen a város 6 csapata mérte össze erejét és gyorsaságát. A Vértanúk terének fordulójában hangos szurkolás övezte a résztvevők küzdelmét és a guruló csille morajlását, az egyik csapatot pedig Szücsné Posztovics Ilona polgármester erősítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában