Mérföldkő

2022.09.02. 17:30

Átadták a felújított bányászati múzeumot

Péntektől korszerűbb körülmények fogadják az Oroszlányi Bányászati Múzeum vendégeit és a hétvégi programok résztvevőit. A beruházás átadójához nem is lehetett volna jobb alkalmat találni a bányásznapnál, ezzel is tisztelegve az egykor nagyrabecsült szakma képviselői, az oroszlányi szénbányászat és Szent Borbála hagyományai előtt.

Wágner Zsanett

Az oroszlányi bányásznapi programok nyitányaként adták át a felújított Bányászati Múzeumot

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Remek kulturális keretet adott a programnak a bányász fúvósok fellépése: a Himnusszal nyitottak, végül a bányászhimnusz dallamaival zárták a bányászati múzeum átadó ünnepséget. A kettő taktus között a beruházás eredményeit szedték sorba a kivitelezésben érintettek. Főként a köszönet és az emlékezés szavai szóltak a múzeum bejárata előtt, illetve az ácsolat mögötti emelvényen.

A fogadóépületben korhű berendezés hirdeti a régi XX-as aknát
A fogadóépületben korhű berendezés hirdeti a régi XX-as aknát
Fotós: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

A sort Németh Gábor kezdte. Az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. vezérigazgatója kiemelte: mára minden elkészült, bizonyos marketingelemek miatt lesz az év végén a projektzáró. Elmondta azt is, hogy a fejlesztések során törekedtek 20. századi és 21. századi elemek ötvözésére. Így jött létre például a virtuális valóság, de megújult a teljes energetikai rendszer a múzeum területén. A szakemberek kialakítottak egy napelemes rendszert, elektromos autókat töltő állomást és kerékpáros szervizpontot, továbbá több szelfipont is létrejött.

Ezekhez a gondolatokhoz csatlakozott Lazók Zoltán polgármester is, aki fontos mérföldkőként jellemezte a több mint 640 milliós beruházást. Visszaemlékezéséből kitetszett, hogy Oroszlány vezetése hosszú évek óta szerette volna helyben megtartani a bányásznapot és az átadó méltó nyitánya lett a hétvégi programsornak.

Kordokumentumok és kasszimulátor - Mike István létesítményvezető elmondta: a relikviák egészen a kezdeti időszakra nyúlnak vissza,  az 1937-es indulástól láthatóak kordokumentumok. Újabb látványosság, hogy a faléz épülete előtt három működő eszköz hirdeti az egykor nagyarabecsült szakmát: F-4-es jövesztőgép, továbbá kanalas rakodógép. A kisbánya sem maradt ki a fejlesztésből, hiszen a bejáratnál valósághű kasszimulátor várja az érdeklődőket. A diszpécserközpontban például különböző hangeffektek teszik valósághűbbé a tárlatot.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy a megyei önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból támogatni tudta a bányász hagyományokat.

Már áll a színpad, amin Kis Grófo is fellép a hétvégén
Már áll a színpad, amin Kis Grófo is fellép a hétvégén
Fotós: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

A szót végül Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és régiós gazdaságfejlesztési kormánybiztos vette át. Kiemelte azt az alázatot, hivatásszeretetet és munkabírást, amivel a bányászok rendelkeztek és azt a hozzáállást, ami a mai generációnak is nagy tanítás.

A beszédek után bejárás következett: látni lehetett a bányásznapi programsor későbbi elemeit is. Ugyanis az oroszlányi főtér helyett a csilletolás, a bányászételek főzőversenye és számos koncert is a múzeumban várja majd az oroszlányi családokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!