Relikviák

2022.08.30. 16:40

Pénteken átadják a felújított bányászati múzeumot Oroszlányban

Több mint két évvel ezelőtt kezdődött a volt XX-as akna eredeti környezetében lévő Oroszlányi Bányászati Múzeum komplex fejlesztése csaknem 500 millió forintos pályázati forrásból. A felújítás keretében korszerű fogadóépület jött létre, valamint új kiállítóterek teszik még látványosabbá a bemutatóteret.

W. Zs.

Forrás: oroszlany.hu

Fotó: Picasa

A fejlesztés hivatalos átadója előtt Mike István létesítményvezető a Kemma.hu-nak elmondta, az attrakciófejlesztés címszó alatt elkészült egy időfal, amely Oroszlány történetét mutatja be és méltó emléket állít az oroszlányi szénbányászatnak

A relikviák egészen a kezdeti időszakra nyúlnak vissza,  az 1937-es indulástól a 2014-es bezárásig láthatóak kordokumentumok. A múzeum területén korábbi május elsejei és bányásznapi táblákkal lehet találkozni. Újabb látványosság, hogy a faléz épülete előtt három működő eszköz hirdeti az egykor nagyarabecsült szakmát: F-4-es jövesztőgép, továbbá kanalas rakodógép.

A kisbánya sem maradt ki a fejlesztésből, hiszen a bejáratnál valósághű kasszimulátor várja az érdeklődőket. Továbbá QR-kóddal ellátott eszközök és számos szelfipont is létrejött a múzeum területén. A diszpécserközpontban például különböző hangeffektek teszik valósághűbbé a tárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!