Ünnep és kegyelet

2022.09.04. 17:40

Dorogon is tisztelettel emlékeztek a bányászat fénykorára, hőseire

A hétvégén a Dorogi-medence több településén tartottak ünnepségeket, így többek között Annavölgyön, Csolnokon és Sárisápon is lerótták a lakosok a tiszteletüket a bányászok előtt.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Szeptember 3-án, szombaton Dorogon, az Otthon téri emlékműnél a bányásznapi ünnepségen a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányász Zenekara zeneszóval köszöntötte a jelenlévőket – köztük Erős Gábort, a térség országgyűlési képviselőjét, Popovics Györgyöt, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnökét és dr. Tittmann János polgármestert.

A Himnusz eléneklése után Bánhidi József, a Bányász Szakszervezeti Szövetség és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriumának alelnöke mondta el beszédét. Kijelentette, hogy 2022-ben is tisztelettel kell emlékezni azokra a társakra, akik a természettel való küzdelem során emberi jogaikért és megélhetésükért harcoltak, továbbá azokat sem szabad elfelejteni, akiknek nevei első sorban az árván maradt családok szívében, de a helyszínen található emlékműbe vésve is örökre megmarad.

Bánhidi József beszélt a jelenlegi energiaválságról is, majd azt mondta: bár most – talán már későn – sokan elgondolkodnak az elhamarkodott bányabezárásokon, annál is inkább, mivel „hivatalos szándék kapott hangot a bányák újranyitásáról”. Véleménye szerint jelen időben az a legfontosabb feladat, hogy megőrizzük és továbbadjuk a hagyományokat.

A beszéd után Erős Gábor, Popovics György, majd a dorogi önkormányzat, illetve több szervezet és vállalat is koszorút helyezett el az emlékműnél. Ezt követően a meghívott vendégeket a művelődési ház brigádtermében is köszöntötték, majd az érdeklődők meghallgathatták a 100 éves dorogi kórházról szóló előadást és megtekinthették a „Felhajtóerő a Szénrakodóért” című kiállítást. Mindemellett péntektől vasárnapig a Jubileum téren koncertekkel, különböző játékokkal is várták a lakosokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában