Liget sor 1.

2022.07.23. 20:00

Videón mesél tatabányai otthonáról Reviczky Gábor: a házat már a vadászkamara lakja

A tatabányai származású színművészt a megyei vadászati kiállítás és oktatóközpont megnyitóján fogta el a nosztalgia nemrégiben.

Kemma.hu

Forrás: OMVK Komárom-Esztergom Megyei Területi Szervezete/M5 TV

A Komárom-Esztergom Megyei Állandó Vadászati Kiállítás és Oktatóközpont megnyitójára, a Liget utca 1-be érkezett „haza” a napokban Reviczky Gábor. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész ifjúkora színhelyére térhetett vissza a házba, amely immáron a központ otthona.

A Komárom-Esztergom Megyei Állandó Vadászati Kiállítás és Oktatóközpont Tatabánya immáron két éve az ikonikusnak mondható ingatlanban működik. A kamarai székházban ez idő alatt nem csak vadászok fordultak meg: iskolai csoportok, szakmai találkozók helyszíne lett a korábbi bányakapitányság épülete.

Az 1920-as években épült ingatlant eredetileg a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. építette a felső vezetői számára, majd több tulajdonosváltást követően az OMVK KEM Területi Szervezete rendezkedhetett be itt. A ház teljeskörű felújítás után adhatott otthont a központnak.

Amikor ide kerültünk, a kert csodálatos volt. A liget soron akkoriban főként bányamérnökök laktak. 1938-ig egy olyan bányamérnök lakott itt, akinek a hobbija a növénynemesítés volt.

– idézte fel a múltat a megnyitó napján a tatabányai születésű színészóriás, aki ifjúkora színhelyére visszatérve azt is elmesélte, hogy a ház kertjében volt a megye két legnagyobb magnóliafája.

A kerítést átugorva lehetett a színházba menni.

– árulta el fiatalkori trükkjét Reviczky Gábor, aki akkoriban a Tatabányai Bányász Irodalmi Színpad tagjaként gyakorolta a színészmesterséget. A művész nosztalgikus hangulatban a városhoz, valamint az épülethez kötődő emlékein túl szót ejtett Éles Béláról, az irodalmi színpad vezetőjéről, Gengeliczky László szobrászművészről és hazánk természeti kincseinek szépségeiről is.

Ennél szebb ország nincsen, és nem tudjuk. Én is most tudom meg, hogy milyen gyönyörű az ország, milyen gyönyörű a vidék.

– fogalmazott a magyar erdők nagyköveteként is számon tartott Reviczky Gábor, akit Tatabánya és a színház mellett különleges és sohasem múló kapcsolat fűz a természethez is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában